Šta je sve potrebno poneti na more?

Mnogima od nas je već dovoljno stresno i teško traženje same destinacije za letovanje i biranje među toliko mogućih savršenih opcija. Međutim, kada dođe vreme za samo pakovanje i odlučivanje o tome šta nam je sve to zaista potrebno za put od oko dve nedelje, nastaje još veći problem usled manjka organizacije.

Upravo iz tog razloga, da bismo vam olakšali i oslobodili vas napada panike koji svi redovno dobijamo u toku pakovanja za putovanje, odlučili smo da vam na jednom mestu sažmemo spisak stvari koje je potrebno poneti na more. Da biste saznali o kojim se to potrepštinama radi, pročitajte naš tekst do kraja.

#1 Dokumentacija – šta sve od dokumenata ne smemo da zaboravimo?

Prvo i osnovno, nikako ne smemo da zaboravimo pasoš i ličnu kartu, bez kojih ne možemo apsolutno nigde van zemlje. Čini se kao da jedno od toga uvek nekako smaknemo s uma, jer nam je svima prvo na pameti da ponesemo nekoliko desetina kombinacija za autfite, omiljeni kupaći koji ne izlazi iz mode, kao i delove najnovije letnje kolekcije našeg omiljenog brenda.

Nakon dve najbitnije stavke, na more je potrebno poneti putno osiguranje, kao i kartu za ono prevozno sredstvo kojim smo se odlučili da putujemo. Ukoliko imamo želju da na određenim letovalištima iznajmimo rent-a-car, treba da ponesemo međunarodnu vozačku dozvolu kako bi nam to bilo omogućeno.

Na kraju, ako smo u sklopu svog aranžmana dobili određene vaučere, treba i njih obavezno da spakujete, kako vam ne bi propali. Dodatno, ukoliko imate manje od osamnaest godina, ponesite dokument o saglasnosti svog staratelja, da bi vam bilo omogućeno da sa nekim napustite državu.

#2 Sitnice – stvari koje se najlakše zaborave

Svi kod svoje kuće imamo previše raznoraznih sitnica, te se u moru onih bespotrebnih izgubi osećaj koje su nam to zapravo potrebne. Kada nismo na putovanju nikada nemamo osećaj da nam nešto nedostaje, jer, čak i da nam nešto zatreba nakon dugog niza godina, kod kuće uvek na kraju sve ispliva na površinu.

Međutim, kada smo u totalno novoj sredini, posebno ako je ona neka država u kojoj nikada do tad nismo bili, biće nam veliko gubljenje vremena na traženje nekih osnovnih stvari. S obzirom na činjenicu da je tako mnogo teško snaći se i pronaći ove sitne potrepštine, potrebno je da se dobro izorganizujemo u toku pakovanja, kako bismo bili maksimalno opremljeni na putovanju.

Ono što ćemo prvo spomenuti jesu svakako uređaji poput laptopa, mobilnih telefona, fotoaparata, za beleženje sjajnih uspomena. Pored toga obavezno sa sobom ponesite slušalice, naočare za sunce i električni aparat protiv komaraca. Dodatno, možete poneti i iglu i konac za svaki slučaj, kao i kesice praška za pranje veša.

#3 Potrepštine za plažu – ne sme ništa da nam fali na plaži

Definitivno najbitnija stvar potrebna na plaži, a i generalno napolju, jeste svakako krema sa zaštitinim faktorom. Prvo treba da spakujete nju, pa onda tek sve ostalo. Pored kože, treba štiti i oči, te su naočare za sunce i šešir nezaobilazni. 

BIlo bi sjajno ukoliko biste poneli barem dva kupaća kostima, kako biste mogli da nosite jedan dok vam se drugi, već nošen, suši. Ukoliko ne želite da iznajmljujete suncobran, možete poneti svoj, iako to mnogima baš i ne odgovara. Takođe, ponesite obavezno nekoliko peškira, jer njih na plaži nikad nije dosta.

pakovanje

Za razne igrarije u vodi, ponesite dušeke, lopte na naduvavanje i slično, kako biste mogli maksimalno da iskoristite ovaj prelep izlet. Nakon igranja u vodi, možete se prebaciti na peškir i takmičenje nastaviti u igrama s kartama, te bi dobro bilo poneti dva špila i kockice.

#4 Lekovi i vitamini – putna apoteka je obavezna

Može se desiti da usled unošenja hrane na koju naš organizam nije navikao dođe do bola u stomaku, te zbog toga uvek treba kod sebe imati tablete protiv mučnine, a ukoliko se desi da se neko loše oseća bolje ponesite i toplomer, da biste znali šta da mu date od lekova ukoliko mu je temperatura povišena. Ovo je, pre svega, potrebno ukoliko vaša beba putuje sa vama.

Treba poneti i hanzaplast, jer lako može doći do nekih lakših povreda i posekotina usled padova. Podrazumeva se i sredstvo za zaštitu od insekata, s obzirom na činjenicu da na većini mesta može doći do invazije raznoraznih vrsta. Pored svega ovoga, nemojte zaboraviti svoje lične lekove, posebno ukoliko morate svakodnevno da ih unosite. 

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli pri organizaciji pakovanja za putovanje na more, a vama savetujemo da idete redom po našem spisku i pratite data uputstva. To je jedini način da budete sigurni da ništa niste preskočili. Želimo vam srećan put!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *