Šta je bebi potrebno kada putuje sa Vama na odmor

Duži put je naporan kako starijima tako i najmlađima, s tim što odrasli mogu da prilagode situaciju sebi, dok bebe zavise od svojih roditelja koji bi trebalo da im obezbede najbolje uslove za put. Ukoliko niste sigurni šta je to sve potrebno bebi kada je povedete na odmor, pred vama je tekst koji će vas uputiti u to.

Pronaći ćete korisne informacije o tome kako da prilagodite uslove puta svom mališanu, šta je potrebno da ponesete sa sobom, kao i to kakva vas dinamika čeka s obzirom na bebin dnevni ritam.

Neka bebi bude udobno tokom puta 

beba u vožnji

Udobnost je prioritet kada su u pitanju potrebe tokom putovanja, a sada ćemo otkriti i šta ona podrazumeva kod beba. Ukoliko putujete autom, trebalo bi da imate adekvatno sedište za vožnju, koje osim što je praktično predstavlja i zakonsku obavezu. 

Zatim, prekrivači za bebe su praktični, s obzirom na to da predstavljaju najbolje rešenje u slučaju da malo zahladni, ili se otvori prozor kako bi se vozilo provetrilo. Možete poneti i jastučić za bebu, koji ćete po potrebi stavljati i sklanjati. Jedan takav možete da nabavite i sebi jer ćete često menjati položaj kako biste nadgledali bebu. 

Znaćete da je bebi udobno onda kada se ona umiri, i kada bude mogla da zaspi, što je izuzetno važan faktor s obizrom na to da je bebi potrebno mnogo sna, te da će biti izuzetno razdražljiva i kenkava u koliko ga ne dobije u dovoljnoj količini. Zato je udobno mesto za spavanje prioritet za organizovanje bilo kakavog puta sa bebom.

Adekvatna odeća za put i dodatna presvlaka 

Bebu bi trebalo da obučete u prijatnu i udobnu garderobicu za put, te ako je u pitanju letnji odmor obucite joj pamučni bodi, preko koga može da ide tanji gornji deo, i čarapice. Veoma je važno da bodić možete lako da obučete i skinete, kako bi i vama bilo lakše da presvučete bebu tokom puta.

Takođe, biće neophodno da ponesete i dodatnu presvlaku za vašu bebu, odnosno dodatnu garderobu za presvlačenje. Dodatna odeća za bebe trebalo bi da sadrži kompletnu zamenu onoga što beba nosi na sebi, plus još jedan džemperić i dodatni par čarapica. Uz to ne bi bilo loše da spakujete i šeširić odnosno kapicu, ukoliko se beba bude znojila.

Pelene uvek pri ruci 

U torbi sa bebinim stvarima prioritet imaju pelene, koje će biti neophodne kada pođete na odmor. Pobrinite se da vam pelene ne zafale, ali i da obezbedite sve potrebe preparate za negu i higijenu, koji su vam potrebni prilikom menjanja pelene. 

Ponesite rekvizite i igračke za bebu

Različite zvečke, mekane loptice, plišane igračke, ili slični rekviziti u kojima bebe uživaju obavezno treba da se nađu na listi stvari koje su potrebne bebi tokom puta. Baš kao što se put oduži starijima, i bebama može postati dosadno a tada će početi da plaču i da budu razdražljive. Zbog toga treba imati prirpemljenu zanimaciju.

Ukoliko vašoj bebi rastu zubići, obavezno ponesite glodalice koje bebe u tom periodu obožavaju, i koje im pomažu da prevaziđu neprijatan osećaj i bol prilikom rasta zubića. 

Mala putujuća apoteka kao obavezna stavka 

Apoteka za putovanje je vrlo važna, posebno kada putujete sa bebom s toga nikako ne preskačite ovaj korak prilikom pripreme za odmor. Bilo bi dobro da ponesete sirup za kašljanje ili slinavljenje, možete odabrati i gel za istu stvar, a najbolje bi bilo da se konsultujete sa pedijatrom pre putovanja šta možete davati svojoj bebi. 

Zatim ponesite vitamine, probiotik, i fiziološki rastvor za čišćenje nosa i očiju. Bilo bi dobro da pripremite i gazice, kao i antiseptik. Toplomer takođe spakujte, kao i pumpicu za nos, ukoliko beba zbog promene klime bude imala problema sa slinavljenjem. 

Odvojite mesta da spakujete kolica 

Kako biste u potpunosti uživali u šetnji i razgledanju prirodnih pejzaža kada stignete na željenu destinaciju, biće vam potrebna kolica za  bebu, koja su često nezgrapna i glomazna, pa ih je teško spakovati.

Ipak, treba imati na umu da je ovo izuzetno važno pomagalo, koje će vam olakšati čitav odmor, tako da nemojte davati prioritet prostoru na uštrb kolica, već pronađite način da ponesete sve što vam je potrebno pakujući i kolica. 

Napravite plan puta i pauza 

I kada putujete samostalno, a poslebno kad vam se na putu pridruži i beba jako je važno da napravite plan redovnih pauza kada će se beba odmarati, jesti ili kada ćete je presvlačiti. I bebi i vama će biti potrebne pauze, a naš savet je da ih isplanirate pre puta dok ste još odmorni, te da izmene pravite samo ukoliko su one neminovne.

Neka vam se ovi saveti nađu kada počnete da panirate odmor sa vašom bebom, i ne zaboravite da će taj zadatak uz malo dobre organizacije biti vrlo izvodljiv i uspešan. Zato vam želimo minimalno nervoze, puno dobre organizacije, i još više uživanja sa vašom bebom u kreiranju njenih prvih uspomena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *