Univerzitet u Nišu – Sve što treba da znate o studiranju u našem gradu

Sve više mladih bira Univerzitet u Nišu za svoje studije. Ovo nije bez razloga – Niš je kulturni, univerzitetski, poslovni i administrativni centar juga Srbije. Niže školarine, jeftiniji troškovi života i stanovanja, ali i mnogo mogućnosti za provod često se navode kao glavni razlozi za studiranje u našem gradu.

Širok izbor usmerenja na fakultetima, povoljno i lako pronalaženje stana za studentski život, sasvim izvesno su presudni kada je u pitanju ova odluka. Istraživali smo šta možete studirati, gde se možete hraniti, kako da dođete do stipendije ili nekih drugih studentskih povlastica ako se opredelite za pohađate niški univerzitet. Pročitajte u nastavku sve najbitnije informacije za studente u Nišu i one koji će to tek postati.

Šta možete studirati u Nišu?

Univerzitet u Nišu postoji više od pola veka i od osnivanja 1965. godine na njemu je diplomiralo preko 73.000 studenata. O kvalitetu studija svedoči ne samo broj uspešnih diplomaca, magistara, mastera i doktoranata, već i njihov doprinos razvoju nauke i stručnog rada. U prilog tome ide i podatak da se 2019. godine Niški univerzitet našao među 7% najboljih univerziteta na svetu, zajedno sa poznatim Harvardom, Oksfordom i Kembridžom. Na listi koju je objavio Centar za svetske univerzitetske rang liste, Univerzitet u Nišu rangiran je na 1.420. mestu, što je izuzetan uspeh.

Fakulteti u Nišu

U sastavu niškog univerziteta nalazi se 14 fakulteta, od čega se 11 nalazi u samom Nišu, a preostala tri su u Leskovcu (Tehnološki fakultet), Vranju (Pedagoški fakultet) i Kruševcu (Poljoprivredni fakultet).

Tako u gradu na Nišavi budući studenti mogu birati predmet svojih studija na Medicinskom, Ekonomskom, Pravnom, Filozofskom, Mašinskom, Elektronskom, Građevinsko-arhitektonskom, Prirodno-matematičkom fakultetu, kao i Fakultetu zaštite na radu, Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja i Fakultetu umetnosti.

Na Medicinskom fakultetu u Nišu možete izabrati jedan od tri usmerenja studija – medicinske, stomatološke i farmaceutske nauke. Na Filozofskom fakultetu postoje katedre za sociologiju, socijalnu politiku i socijalni rad, psihologiju, pedagogiju, novinarstvo, komunikologiju, istoriju, filozofiju, kao i za jezike: srpski, engleski, ruski, francuski i odnedavno nemački jezik.

Na Prirodno-matematičkom fakultetu možete se opredeliti za matematiku, biologiju i ekologiju, fiziku, hemiju, geografiju i računarske nauke. Zaštita sredine i zaštita na radu su dva glavna smera na Fakultetu zaštite na radu. Na Fakultetu umetnosti školuju se budući likovni i muzički umetnici, kao i stručnjaci iz oblasti primenjenih umetnosti.

Pored državnih akreditovanih fakulteta, u Nišu je moguće pohađati i privatne fakultete iz oblasti prava i menadžmenta, kao i poznati Singidunum. Glavna prednost državnih fakulteta u odnosu na privatne tiče se školarine – studenti koji ostvare odličan uspeh mogu se školovati o trošku države.

Troškovi studiranja u Nišu

Zbog povoljnih cena za iznajmljivanje stana, kao i zbog nižih školarina u odnosu na dva najveća univerzitetska centra u Srbiji, Beograd i Novi Sad, grad Niš privlači studente ne samo sa juga, već i iz svih drugih krajeva Srbije. Evo koji i koliki troškovi vas očekuju ako studirate u Nišu.

Studentski život: dom ili stan?

Studenti koji se školuju o trošku države imaju mogućnost stanovanja u jednom od četiri studentska paviljona u Nišu. Paviljoni I i II nalaze se u blizini Ekonomskog i Pravnog fakulteta, a cena smeštaja u njima iznosi svega 1.430 dinara. Paviljon III se nalazi uz Medicinski fakultet, dok je Paviljon IV kod tehničkih fakulteta. Ova dva doma spadaju u domove prve kategorije, pa je smeštaj u njima nešto skuplji – 1.860 dinara. Iako kapacitet smeštaja u niškim studentskim domovima nije mali (948 mesta), sve veći broj zahteva studenata pokazuje da on nije dovoljan.

Zbog toga se može desiti da čak i studenti na budžetu ne “upadnu” u dom i traže privatan stan za vreme studija. Srećom, u Nišu postoji velika ponuda stanova, pogotovo u blizini fakulteta. Kirije su u poređenju sa onima u Beogradu i Novom Sadu mnogo niže, pa tako za jednosoban stan treba izdvojiti oko 200 evra ili ako se nalazi u strogom centru grada do 300 evra. Garsonjere i manji stanovi mogu se naći i po ceni od 150 evra mesečno, a ukoliko se opredelite za stan na periferiji, čak i dvosoban stan možete uzeti u zakup za manje od 200 evra. Ponudu nekretnina možete lako pronaći i na internetu, na brojnim sajtovima koji svojim posetiocima nude ažurirane liste za izdavanje stanova u Nišu.

Dodatni troškovi koji prate kiriju nisu visoki, ali ne treba ih ni zanemariti. Kad se saberu Internet, kablovska, struja, voda i grejanje, često dođemo do sume veće od 5.000 dinara.

Visina školarine za samofinansirajuće studente

Ukoliko niste upali na budžet, u Nišu postoji mogućnost da finansirate školovanje sami, i to po mnogo povoljnijim cenama nego u Beogradu ili Novom Sadu, na primer. Visina školarina je jedan od glavnih razloga zbog kog se mladi ljudi opredeljuju upravo za studije u ovom gradu.

Tako na Filozofskom fakultetu u Nišu školarina iznosi 78.000 dinara za sve smerove. Na Prirodno-matematičkom fakultetu kreće se od 54.450 dinara (smerovi: Matematika, Fizika, Geografija), 77.440 dinara (smerovi: Računarske nauke i Informacione tehnologije), 90.750 dinara (smerovi: Biologija, Ekologija, Geoinformatika) do 107.690 dinara (smerovi: Turizam, Hemija, Biohemija).

Na Medicinskom fakultetu školarina za integrisane akademske studije stomatologije i farmacije iznosi 120.000 dinara, dok je za studije medicine nešto niža i iznosi 100.000 dinara.

Finansiranje studija na Pravnom fakultetu koštaće vas 83.000 dinara godišnje, a na ekonomiji 90.000 dinara. Poređenja radi, školarina na Pravnom fakultetu u Beogradu iznosi 99.000 dinara, a na Ekonomskom fakultetu se kreće od 92.000 do 121.000 dinara, u zavisnosti od ostvarenog uspeha studenta.

Školarina na Fakultetu umetnosti iznosi 120.000 dinara. Na Mašinskom fakultetu, u zavisnosti od smera studija školarina je 45.000 dinara i 60.000 dinara, dok je na Elektronskom 89.000 dinara za sve nivoe studija. Studenti arhitekture koji se školuju o svom trošku moraće da izdvoje 90.000 dinara za jednu školsku godinu, dok je školarina na studijama građevine nešto niža i iznosi 70.000 dinara.

Koliko košta ishrana u studentskim menzama u Nišu?

Što se ishrane tiče, niškim studentima su na raspolaganju menze koje se nalaze u sklopu studentskih domova. Budžetske cene obroka su sledeće: cena doručka je 40, ručka 72, a večere 59 dinara. Samofinansirajući studenti se takođe mogu hraniti u studentskim restoranima, ali po ekonomskoj ceni. U tom slučaju doručak košta 85, ručak 180 , a večera 150  dinara. Meni u linijskom restoranu uključuje svakog dana 5 do 6 različitih jela.

Koje povlastice imaju niški studenti?

Ako studirate u Nišu, imaćete i neke povlastice, kao što su stipendije i krediti, jeftiniji gradski prevoz ili popust u biblioteci u Banovini.

Studentska stipendija i kredit

Studenti Univerziteta u Nišu mogu konkurisati za stipendiju i kredit koju dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Konkurs se raspisuje svakog prvog oktobra i otvoren je do 31. oktobra. Mesečni iznos studentskih kredita i stipendija za tekuću školsku godinu iznosi 8.400 dinara i isplaćuje se u 10 mesečnih rata.

Pored ove, postoje i stipendija Fonda za stipendiranje mladih Srbije, stipendija Gradskog fonda za talentovane učenike i druge.

Popust za gradski prevoz

Niški studenti uz indeks i studentsku ISIC karticu mogu ostvariti i neke popuste. Pre svega, tu je popust za gradski prevoz koji imaju svi studenti do 26 godina starosti. Mesečnu kartu po povlašćenoj ceni i legitimaciju izdaje JKP “Direkcija za javni prevoz grada Niša”. U zavisnosti od gradske zone koštaće od 1.385 dinara do 2.315 dinara.

Popust za članarinu u Univerzitetskoj biblioteci

Univerzitetska biblioteka “Nikola Tesla”, koja je od suštinskog značaja za uspeh svakog studenta, daje popust na indeks od skoro 70%. Godišnja članarina niške studente koštaće 500 dinara, a ostale građane 1.500 dinara. Biblioteka se nalazi na Keju Mike Paligorića 2a, u čuvenoj zgradi Moravske banovine.

Kulturni život i provod u Nišu

Bogata istorija, kulturni i umetnički život, ali i nebrojene mogućnosti za dnevni i noćni provod, sve ovo predstavlja razlog više za studiranje u Nišu. Pored Narodnog pozorišta, bioskopa “Vilin grad” i Cineplexx, niški studenti mogu u svakom trenutku da posete Nišku tvrđavu, Ćele kulu, Čegar, kao i arheološko nalazište Medijana.

Što se provoda tiče, uz poznato Kazandžijsko sokače, tu su i klubovi u tvrđavi, kao i brojne kafane i restorani sa domaćom kuhinjom u samom centru grada.

Ništa bolje od proslave uspešno završenog ispitnog roka, zar ne?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *