Parking u Nišu i gde parkirati auto kada letiš avionom iz Niša?

Imati automobil je danas neophodnost. To nije stvar vezana isključivo za Niš. To je činjenica u celom svetu. Prošlo se kroz dug proces od kada je automobil predstavljao luksuz i gde je samo nekolicina veoma bogatih ljudi bila u mogućnosti da poseduje automobil. Baš zato što je automobil danas postao neophodnost, stvorio je i druge vrste neophodnosti. Recimo potrebu za sve većim brojem prekopotrebnih parking mesta.

Kako je sve veći broj automobila na ulicama Beograda, Niša i drugih većih gradova, zanemarimo čak to što su većinom polovni i nebezbedni, tako postaje sve teže naći parking u Nišu i širom Srbije. To je razlog zašto često vreme koje uštedite time što vozite automobil, u potpunosti protraćite na nalaženje parking mesta.

Iako manji grad od recimo Beograda, prohodnost ulica zavisi od parking mesta, kao i kvalitet života građana Niša. Zato pogledajte kako funkcioniše parking u Nišu, gde parkirati a pogotovo kako organizovati parking ako iz drugih gradova dolazite u Niš kako biste otputovali putem niškog aerodroma Konstantin Veliki.

 

Nedovoljno prostora za parkiranje u Nišu

Studija koju je Saobraćajni fakultet u Beogradu izradio na zahtev grada Niša pokazala je da broj parking mesta na raspolaganju u centralnoj zoni Niša ne odgovara potrebama korisnika kojima je neophodan parking u centru (stanovnicima i posetiocima).

Zbog ove nepodudarnosti u ponudi i tražnji veliki broj parkiranih vozila zauzima deo ulica namenjenih regularnom saobraćaju, dok vozila parkirana na trotoarima predstavljaju pretnju po bezbednost svih učesnika u saobraćaju, a naročito pešaka.

Kako bi se problem ublažio i broj slobodnih parking mesta povećao, izvršena je podela jezgra grada Niša na zone u kojima je vreme zadržavanja ograničeno, takođe je uveden tarifni sistem za naplatu parkiranja, kao što je slučaj u Beogradu, Šapcu, Novom Sadu, Subotici, Kruševcu…

Po ovom metodu, parking u Nišu tj. niška parking mesta su podeljena na 3 zone:

  • Ekstra zona – vremensko ograničenje 1h, cena 80 din;
  • Crvena zona – vremensko ograničenje 2h, cena za prvi sat parkiranja 50 din, a za drugi 150 din;
  • Zelena zona – vremensko ograničenje 3h, cena po započetom času je 37 din;

Kako JKP Parking Parking Servis Niš kaže, vreme naplate po danima znači da je radnim danima od 07 do 21h, subotom od 7 do 14h, nedeljom se ne naplaćuje. Ovaj sistem značajno povećava frekvenciju dolazaka i odlazaka automobila, čak i do 5 puta.

Gde parkirati u Nišu kada putuješ avionom sa Konstantina Velikog

Niški aerodrom Konstantin Veliki ima ugovor sa par kompanija koje obezbeđuju prevoz po niskim cenama. Zvuči malo apsurdno kada je karta autobuskog prevoza od Beograda do Niša skuplja nego avionska karta od Niša. Ovde su dati letovi iz Niša do nekog evropskog grada, ali hajde da to posmatramo sa pozitivne strane da jeftino možete leteti u neke evropske gradove. Naravno, ako putujete automobilom tu su i putarine na domaćim putevima koje ne treba zaboraviti.

Zato, ako planirate da iz Beograda ili bilo kog drugog grada Srbije dođete u Niš kako biste iskoristili povoljne letove iz Niša, verovatno se pitate šta da uradite sa svojim automobilom. Gde parkirati auto u Nišu u toj situaciji?

Parking na aerodromu Konstantin Veliki

Imamo dobre vesti za vas! Prva dobra vest je što su prošle godine cene parking usluga na niškom aerodromu ,,Konstantin Veliki’’ smanjene i do čak 50%. Pa sada cena parkinga po satu iznosi 100 dinara, dok je cena po danu smanjena sa 1200 na 600 dinara, dok je zadržavanje vozila na terminalu u trajanju do 10 minuta besplatno. Ako biste želeli da parkirate i ostavite svoj automobil na aerodromu u Nišu, to bi vas koštalo 3.000 dinara, a za mesec dana parkiranja će vam trebati 6.000 dinara.

Privatna parking rešenja u Nišu

Druga dobra vest je da se privatan sektor takođe angažovao u skorjie vreme. Postoji i privatna parking garaža u Nišu koja pruža usluge parkinga, i ne samo to. Proces izgleda ovako:

  1. Sačekaju vas pri ulasku u grad i otprate do njihove garaže.
  2. Vi parkirate i zaključate svoje vozilo u njihovoj garaži, a ključ ostaje kod vas.
  3. Oni vas njihovim vozilom prebace do aerodroma.
  4. U povratku vas opet sačekaju njihovim vozilom ispred aerodroma i voze natrag do garaže.
  5. U garaži preuzimate svoje vozilo i nastavljate svojim putem.

Najbolje od svega? Jeftinije je od javnog parkinga na aerodromu, a u cenu je uračunat prevoz od i do aerodroma. Ovo nije reklama, ovo su korisne činjenice ako planirate let avionom iz Niša i pođete do nas kolima.

Sada ste opremljeni svim informacijama koje treba da znate. Niš Vas očekuje i radujemo se što ćete leteti putem niškog aerodroma. Naravno, pozvani ste i da pre polaska odnosno pri povratku ostanete barem kratko i posetite zanimljive niške atrakcije koje često previdimo. Srećan put!

4 thoughts on “Parking u Nišu i gde parkirati auto kada letiš avionom iz Niša?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *