Kako doživeti i sačuvati uspomenu na destinaciju zauvek

Najznačajniji trenuci u našem životu postaju uspomene koje želimo dugo da čuvamo u svom srcu i glavi. Zato se često dovijamo kako da sačuvamo što veći broj značajnih uspomena. U ovoj težnji posebno se izdvajaju uspomene stečene na putovanjima. 

Bilo da smo nakon godina i godina maštanja otputovali na našu destinaciju snova ili nas je neko mesto nenadano oduševilo i ostavilo dubok trag u nama, želećemo da doživljaje sa tog puta pamtimo dugo, a evo i kako se to može uraditi. 

Izrada fotografija – slika govori više od hiljadu reči

Sve one predele koje ne bismo uspeli da opišemo rečima, kao i one interesantne ljude koje smo upoznali a ne bismo znali da predstavimo, treba fotografisati, a zatim te fotografije uraditi, kako biste materijalizovali svoje uspomene. Izrada fotografija sa putovanja, online putem ili u foto radnji, je jedan od najboljih načina da svoje slike iz glave pretočite na papir. 

S obzirom da danas fotografišemo najčešće našim pametnim telefonima, na jednom putovanju nastane veliki broj fotografija a mi mnoge stvari vidimo samo kroz ekran našeg telefona s obzirom da smo gotovo uvek u potrazi za dobrim “instagramskim” kadrom, odnosno kadrom za turistički sajt, bez obzira na to što ne vodimo jedan takav.

Naš savet je da fotografišete predele koji su u vama probudili određenu emociju, one koji su vas posebno oduševili. Napravite par značajnih fotografija, a zatim se posvetite tome da doživite trenutak u kome se nalazite, i da svim čulima osetite destinaciju na kojoj ste se zatekli. 

Na ovaj način ćete uživati i dok ste na putovanju, a potom i kad se vratite i budete radili fotografije, među kojima će svaka imati svoju priču i vrednost. 

Kako da iskoristite izrađene fotografije sa putovanja?

Fotografije osim što bude lepe uspomene, mogu da budu i sjajna dekoracija i način da svakodnevno vizualizujete svoju destinaciju iz snova. Tako fotografije možete izraditi u personalizovanim foto albumima, i to pokloniti vašem saputniku, ili sačuvati za sebe.

Zatim, možete izraditi polaroid fotografije koje ćete nakon toga zakačiti na ukrasni kanap i postaviti u svoju sobu kao dekoraciju. Neka lepe uspomene budu prvo što ćete videti ujutru kad se probudite, i neka vam zbog toga dan uvek počne lepim osećajem.

Fotografije možete i ištampati a zatim ih prikačiti na tablu od plute koju potom možete zakačiti na zid kao ram, ili je staviti na sto. Na kraju krajeva, izuzetno kvalitetnu fotografiju možete izraditi u krupnom formatu, uramiti i okačiti na zid.

Na putovanju prikupljajte suvenire koji simbolizuju posebne trenutke

Na svakoj turističkoj destinaciji posotji veliki broj suvenira koji se prodaju na ustaljenim lokacijama, i koji se proizvode u velikim količinama, i svaki je nalik onom drugom. Ono što biste vi mogli da uradite je da ih kupujete samo na mestima posebno značajnim za vas. 

slike-fotoaparat

Tako recimo možete kupiti magnet na kome je prikazan pejzaž kome ste se divili, ili komad nakita sačinjen od školjkica sa plaže na kojoj ste se kupali. Možete kupiti i knjige na jeziku države koju ste posetili. Ovakve sitnice jesu nešto što će učiniti da ponovo doživite osećaj sa putovanja, svaki put kad se ovakav predmet nađe u vašim rukama. 

Suvenir sa putovanja može biti nešto što uopšte nema tu namenu, ali ćete mu je vi dati zato što će vas podsetiti šta ste doživeli na putovanju, vezivaće se za neku anegdotu ili će jednostavno biti vaše viđenje destinacije na kojoj ste bili.

Ukoliko volite slike i rado ih kačite na zidove, nema boljeg suvenira od slike određenog predela koji ste videli, ili od tipičkog umetnika koga ste upoznali na toj destinaciji, koji ima autentične radove. 

Hrana kao odličan podsetnik na događaje sa putovanja 

Nekada ukus i mirs mogu evocirati uspomene sa putovanja u mnogo većoj meri nego što bi to moglo da uradi oko, te možete iskoristiti svoja čula da doživite a kasnije i sačuvate uspomene sa određene destinacije. 

Kako ćete to uraditi? Tako što ćete odatle poneti bocu pića koju ste tamo pili, ili neki tipičan slatkiš u kome ste uživali na toj destinaciji, ili kesu začina koja se upotrebljava u kuhinji zemlje koju ste posetili, tako da ćete pomoću mirisa moći da putujete na tu destinaciju kada god poželite. 

Iskoristite neke od naših saveta i ne zaboravite da je najbitnije da doživite predivne trenutke, kako bi oni kasnije mogli da postaju još lepša uspomena. Zato budite u trenutku i dišite život punim plućima!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *