Zašto je Tara jedna od omiljenih planinskih destinacija Nišlija

Planina Tara, pored svih svojih bogatstava, je veoma popularna među turistima iz regiona ali i iz sveta. Iako postoji nekoliko hotela koji datiraju iz vremena Jugoslavije, turisti se sve više opredeljuju za privatni smeštaj na Tari poput planinskih koliba zbog praktičnosti ali i udobnosti koje ovakav smeštaj pruža. 

U nastavku ovog teksta, izdvojili smo par razloga zašto je Tara jedna od omiljenih planinskih destinacija Nišlija ali i mnogih drugih turista širom sveta. 

Tara kao raj za gurmane

Nišlije su širom Srbije poznati po tome što su izvrsni majstori kada je u pitanju hrana. Bilo da se nalaze u ulozi kuvara ili gosta, Nišlije imaju veoma razvijen osećaj za dobru hranu

Planina Tara, osim svežeg vazduha i uživanja u prirodi, pruža i ogroman izbor domaćih jela iz ovog kraja koji neće ostaviti ravodušnim ni najizbirljivije osobe kad je hrana u pitanju. Planinska kuhinja je poznata po tome što ima više kalorija od standardne, budući da je ljudima potrebna dodatna snaga za istraživanje brojnih proplanaka, dolina i uvala. 

Pored svinjskog i ovčijeg pečenja, ovaj kraj je poznat po vrhunskim mlečnim i mesnim prerađevinama. Na sam pomen domaćeg kajmaka, pršute i slaninice nam kreće voda na usta ali osim toga, ovaj kraj je i poznat po jednom unikatnom specijalitetu koji se zove komplet lepinja. Ona se sastoji od domaće lepinje, kajmaka, jaja i pretopa i definitivno je pečat gastronomske mape Srbije. 

Posmatranje divljeg života

Foto-zamke na pojilištima

Kao što smo već pomenuli, planina Tara je nacionalni park zbog obilja divljeg života koji je naseljava ovu planinu. 

Turistička organizacija ove planine je našla način da ovo iskoristi na najbolji način tako što je omogućila turistima da na bezbedan način uživaju u posmatranju najzanimljivijih životinja ovog prostora

Takozvane foto-zamke su postavljene na najposećenijim hranilištima, a turisti uz pomoć rendžera idu da provere baterije na foto-aparatima postavljenim na ovim mestima i fotografije životinja koje su upale u foto-zamku.

Posmatranje mrkih medveda iz osmatračnice

Mrki medved, odnosno Grizli, je vrsta medveda široko rasprostranjena u Evroaziji i Severnoj Americi. Ovaj medved je jedna od najopasnijih životinja u Evropi, njegovi pokreti, iako možda deluju nespretno su veoma smisleni i koordinisani. Ova životinja je svaštojed i može jesti sve od biljaka pa do raznih vrsta životinja

Ture posmatranja ove životinje se rade isključivo sa obučenim profesionalcima u pratnji rendžera. 

U nacionalnom parku Tara se nalaze dve osmatračnice koje se nalaze u blizini hranilišta. Tu postoji velika verovatnoća da se susretnete sa ovom neverovatnom životinjom

Osmatračnice mogu primiti po par osoba pa je zbog ograničenosti mesta ovu turu potrebno unapred zakazati. 

Aktivan odmor 

Turistička organizacija planine Tare nudi i širok asortiman aktivnosti za ljubitelje adrenalina kao što su vožnja četvorotočkaša, zip lajn, jahanje konja i rafting.  

Zip lajn sa jednog kraja kanjona na drugi

Zip lajn od ovih opcija pruža verovatno najveći skok adrenalina jer se radi o prelasku sa jednog kraja kanjona na drugi vazdušnom linijom, bez padobrana. 

Ekipu koja se bavi ovim ekstremnim načinom zabave čine iskusni članovi Gorske Službe Spasavanja koji poznaju ovu regiju kao svoj džep a sigurnosne mere su odrađene po najvišim evropskim standardima. 

Zip lajn podrazumeva prelazak sa jednog kraja kanjona na drugi tako što ste kaišem vezani za ojačanu, metalnu žicu. Ovaj ekstremni način zabave je veoma popularan na Tari, pa ukoliko ste ljubitelj adrenalina, savetujemo vam da probate ovu nesvakidašnju aktivnost

Rafting Drinom, Tarom i Pivom

Od ponuđenih opcija, rafting, odnosno vožnja čamcem duž kanjona reke Tare koji je ujedno i drugi najdublji kanjon na svetu, je sve popularniji među turistima. Međutim “splavarenje” se nastavlja i brzacima reka Drine, Tare i Pive. 

old-tajmer-parkiran-ispred-drvene-crkve-drvengradu

Pri povratku, mnogi turisti se opredeljuju za fakultativni izlet do Drvengrada, čuvenog etno sela koje je napravio svetski priznat režiser Emir Kusturica na brdu Mećavnik. 

Rafting, međutim, ume biti i veoma opasan pa se ne preporučuje neiskusnim plivačima jer nije retkost da se čamci, usled velike brzine, prevrnu.

Bilo da želite aktivan odmor ili uživanje u prirodi, ova planina vas neće izneveriti

Planina Tara je pravi dragulj zapadne Srbije i predstavlja prirodnu granicu između Srbije i Republike Srpske

U severozapadnom delu, masiv planine Tare je oivičen kanjonom reke Drine, njegovi ogranci se spuštaju ka kremanskoj dolini kao i dolini reke Đetinje gde se spajaju sa ograncima Zlatibora. 

Ova planina pripada grupi Starovlaških planina i sastoji se od tri celine izdvojene rečnim dolinama, prevojima i sedlima. Ima veoma razvijenu floru i faunu a od 1981. godine, postaje i nacionalni park.  

Zato, ukoliko već niste, nemojte gubiti vreme i posetite ovu prelepu planine čim vam se za to ukaže mogućnost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *