Letovanje sa decom – saveti za bezbrižan odmor

Letovanje sa decom može biti neprocenjivo iskustvo za roditelje, ali takođe može biti jako izazovno. Od pakovanja do organizovanja raznih aktivnosti, postoje mnogi faktori koje treba uzeti u obzir kako bi se osigurao bezbrižan i nezaboravan porodični odmor.

U nastavku pročitajte nekoliko ključnih saveta koji će vam pomoći da uživate u letovanju sa svojom decom bez mnogo stresa.

Pakovanje

Kada se pakujete najbolje je poneti po jednu odevnu kombinaciju za svaki dan odmora, ali i par rezervnih komada odeće za vašu decu. jer nikada ne znate kada će biti potrebna zamena zbog neočekivanih situacija poput prolivanja hrane.

Kada pakujete odeću, najbolje je da je urolate, na taj način štedite mesto u putnoj torbi, a i odeća će biti manje pogužvana. Ponuda putnih torbi je široka, te možete izabrati odgovarajuću veličinu i tako, ukoliko putujete autom, uštedeti mesto za stvari poput suncobrana ili ručne frižidere.

U ručnim frižiderima možete spakovati grickalice i piće za svoje mališane, kako bi u svakom trenutku tokom puta imali čime da se okrepe, ali takođe i obroke za naredne dane ukoliko su izbirljivi kada je u pitanju hrana.

Ne zaboravite da spakujete i društvene igre za zabavu tokom puta. Štaviše, otkrijte svoje snage i slabosti kroz zabavne kvizove koje možete raditi na svom mobilnom telefonu. Audio knjige su isto jako korisne tokom putovanja, kako za decu tako i za ostale putnike, jer im drže pažnju i ne uspavljuju ih. Naravno, ne zaboravite i neku zanimaciju za sebe.

Međutim, deci je bitno da ostavite i dovoljno vremena da se naspavaju, kako ne bi bila razdražljiva prilikom dolaska na destinaciju.

Prilikom pakovanja obavezno ponesite: obaveznu terapiju ako je vaša deca imaju, probiotik, toplomer, lek za spuštanje temperature , lekove za alergiju, komplet za prvu pomoć, kapi za nos, kapi za oči. Iako se nešto sa liste može učiniti suvišnim, međutim vrlo je važno imati ih uz sebe u svakom trenutku tokom putovanja.

Organizacija

Potrebno je dobro istražiti i isplanirati sve detalje vašeg puta, kako biste bili sigurni da ćete iskoristiti vreme na najbolji način. Istražite različite destinacije i pronađite one koje nude sadržaje i aktivnosti koje odgovaraju vašoj porodici i koje nude različite programe namenjene najmlađim članovima porodice.

Iako je bitno imati dobro organizovan plan aktivnosti, isto je podjednako važno ostaviti vreme za odmor i slobodne aktivnosti. Na ovaj način vaša deca neće biti razdražljiva niti previše stimulisana, pa ćete kroz slobodnu igru moći da uživate u odmoru, a potom i u dodatnim aktivnostima.

Takođe, proverite vremenske uslove i prognozu za datum kada planirate da putujete. Ukoliko planirate više spoljnih aktivnosti, ponesite neke rezervne društvene igre u kojima možete porodično uživati u udobnosti svoje sobe. To mogu biti bojanke, knjige, igračke, ali i aplikacije sa edukativnim sadržajem na tabletu ili telefonu.

Takođe, preporučujemo da sastavite listu sa koje ćete jutro pred polazak moći da čekirate stvari i na taj način budete sigurni da ste sve poneli.

Neka se vaša deca osete korisnom

Deca su željna pažnje i pozitivnih afirmacija. Ukoliko im date neke zadatke koje mogu da ispunjavaju tokom putovanja, za njih će to biti neprocenjivo iskustvo. Možete im dati neke manje zadatke. Na primer, da nose svoj ranac, vuku svoj kofer ili da naprave fotoaparatom nezaboravne slike sa putovanja.

Ukoliko ih učinite fotografima tokom putovanja, dobićete dragocene uspomene iz njihove zanimljive perspektive i videti svet na njihov način.

Osim toga, uključivanje dece u planiranje aktivnosti i izbor destinacija može biti korisno za njihov emocionalni razvoj. Kroz ovakve aktivnosti, deca mogu naučiti važne veštine poput planiranja, organizacije i pre svega timskog rada, istovremeno uživajući u zajedničkom iskustvu sa svojim roditeljima.

Razgovarajte sa svojom decom

Pre svakog putovanja neophodno je da razgovarate sa svojom decom i objasnite šta mogu da očekuju. Svako putovanje podrazumeva i neka nova pravila koja deca moraju da nauče i poštuju, tako da je ovo vrlo važno iskustvo za njih.

Postavite jasna pravila ponašanja tokom putovanja, objasnite deci zašto su ta pravila važna i šta se očekuje od njih.

Ako putujete van granica zemlje, razgovarajte sa decom o kulturi, običajima i životnim navikama zemlje u koju idete. Objasnite im kako se možda neke stvari razlikuju od onoga na šta su navikli, poput običaja, hrane, jezika i opšteg bontona, i podstaknite ih da budu radoznali prema novim iskustvima.

dete-klupa-knjiga

Takođe, ukoliko su dovoljno odrasli, naučite ih da zapamte vaš broj telefona ukoliko im bude potreban u slučaju da se izgube ili odvoje od vas. S druge strane, ukoliko su mali, jedan od trikova roditelja je da dete nosi sa sobom ceduljicu sa brojem telefona i osnovnim podacima roditelja. Štaviše, neki roditelji i privremenu ušiju takve ceduljice na odeći svoje dece.

Letovanje sa decom ne mora biti sinonim za stres. Ukoliko preduzmete sve potrebne korake učinićete putovanje zanimljivijim kako za svoju decu, tako i za sebe. 

Važno je zapamtiti da svako putovanje donosi nove izazove, ali i prilike za stvaranje nezaboravnih uspomena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *