7 stvari koje morate poneti u svom koferu

Planiranje putovanja često iziskuje puno vremena i pažljive pripreme, te nam je nekad mrsko obaviti onaj donekle i najlakši korak, a to je pakovanje kofera. Najčešći problem jeste šta sve poneti, a ne preterati. Bez obzira da li putujete na duži ili kraći odmor, postoji nekoliko nužnih kategorija koje ne smete preskočiti. 

U ovom članku istražićemo sedam stvari koje su neophodne za svako putovanje. 

Nega kože – vaša koža je važna, ne zaboravite da je čuvate

Nega kože je ključni deo svakodnevne rutine, i ne smemo je izostaviti ni tokom putovanja. Promene klime, vode i vazduha mogu uticati na vašu kožu i izazvati razne probleme, pa je važno da budete pripremljeni.

Prvi korak je kupovina svega neophodnog, a ukoliko nemate vremena za odlazak u kupovinu, u onlajn prodavnicama, konkretnije u Magic Beauty prodavnici, možete poručiti sve. Ne zaboravite da ponesete svoje omiljene proizvode za negu kože, uključujući umivalice, tonike, hidratantne kreme i, najbitnije, zaštitni faktor od sunca.

Vrlo je bitno da razmišljate o SPF-u, istražite kako i pravilno nanesite SPF kako biste izbegli potencijalne opekotine. Takođe, razmislite o pakovanju manjih bočica ili uzimanju uzoraka proizvoda kako biste uštedeli prostor u koferu. 

Prva pomoć – lekovi i ostale potrepštine

Tokom putovanja neke sitne nezgode su neizbežne, stoga je važno da imate svoju putnu apoteku sa osnovnim lekovima i priborom za prvu pomoć. Bilo da se radi o žulju, posekotini ili nekoj većoj povredi, uvek je korisno da imate prvu pomoć pri ruci.

Obratite pažnju na lekove za putovanja, kao što su lekovi protiv mučnine ili stomačnih tegoba. Takođe, ponesite hanzaplast, antiseptik i analgetike. Ako putujete u inostranstvo, proverite da li vam je potrebno dodatno osiguranje ili vakcinacija pre putovanja.

Ne zaboravite na važnu dokumentaciju

Pre nego što krenete na put, uverite se da imate sva neophodna putna dokumenta sa sobom. To uključuje pasoš, vize, avio ili vozne karte, rezervacije smeštaja, kao i bilo kakva druga relevantna dokumenta.

Takođe, preporučljivo je napraviti kopije važnih dokumenata i čuvati ih odvojeno od originala, kako biste bili spremni u slučaju gubitka ili krađe.

Obuća – pripremite se za dugačke šetnje

Kada ste na putovanju, verovatno ćete provesti puno vremena istražujući destinaciju pešaka. Zbog toga je važno da imate udobnu obuću koja vam omogućava da se krećete bez nelagode ili povreda.

Ponesite par udobnih patika ili sandala koje su prilagođene aktivnostima koje planirate da obavljate tokom putovanja.

Ako planirate da istražujete različite vrste terena, poput planina, plaža ili gradskih ulica, razmislite o obući koja je prilagođena tim uslovima. Na primer, za šetnju po plaži, možda će vam biti potrebne sandale sa dobrim prianjanjem, dok će za planinske staze biti potrebne otpornije patike namenjene za planinarenje.

Međutim, najidealnije bi bilo da imate dva para obuće koju možete prilagoditi različitim uslovima, na taj način ćete uštedeti prostor u koferu.

Odeća – pametno birajte garderobu

Prilikom pakovanja garderobe za putovanje, važno je da birate odevne kombinacije koje su udobne, praktične i koje se lako kombinuju. Razmislite o vremenskim uslovima na odredištu i planirajte garderobu prema tome.

Takođe, ne zaboravite da uključite nekoliko dodatnih komada odeće za svaki slučaj, kao i komade koji su pogodni za različite prilike, od opuštenih šetnji do elegantnih večera.

Ukoliko želite da uštedite prostor u koferu, spakujte nekoliko osnovnih komada odeće koji se lako kombinuju i prilagođavaju različitim situacijama. Takođe se savetuje da svoju odeću urolate i tako spakujete, jer ćete na taj način uštedeti na mestu, ali i potencijalno izbeći peglanje odeće.

Birajte komade odeće od funkcionalnih materijala koji su lagani, brzo se suše i koji se lako održavaju. Ovo je posebno važno ako planirate aktivnosti na otvorenom ili putovanje u vlažnija područja.

Zanimacije za uživanje u slobodnom vremenu

Ukoliko volite da čitate i sebe možete zamisliti na plaži uz svoju omiljenu knjigu, ne zaboravite da je spakujete.

Ponesite svoj omiljeni dnevnik ili svesku za beleške. Tokom putovanja, možete koristiti ovo vreme da zabeležite svoje utiske, misli i doživljaje. Pisanje dnevnika može biti terapeutski i inspirativan način da ostanete povezani sa svojim putovanjem i da zadržite dragocene uspomene.

Takođe, ponesite fotoaparat kako biste zabeležili nezaboravne trenutke. Fotografisanje može biti sjajan način da zadržite sećanja na svoje avanture i da ih podelite sa svojim prijateljima i porodicom kada se vratite kući.

Možete spakovati i neku društvenu igru ili karte, a ovo će biti i sjajan način da upoznate nove ljude koje možete pozvati da vam se pridruže u igri i zajedno se zabavite.

Punjači, slušalice i ostala tehnologija

Tehnologija je zaista neizbežan deo života, pa tako i tokom putovanja. Ne zaboravite da ponesete punjače za svoje mobilne uređaje, kao i dodatne baterije ili power bank-ove kako biste ostali povezani tokom celog putovanja.

Takođe, razmislite o punjenju čitača elektronskih knjiga, slušalica i fotoaparata pre puta kako biste zabeležili nezaboravne trenutke putovanja.

Zapamtite da je važno da se prilagodite svojim potrebama, ali i da budete spremni za neočekivane situacije. Nadamo se da će vam ovaj spisak biti koristan i da će vam pomoći da isplanirate svoje sledeće putovanje na najbolji mogući način!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *