Putovanje u literaturu- 10 knjiga koje treba da pročitate u ranim 20-tim

Putovanje u središte sopstvenih misli i sećanja jedno je od najuzbudljivijih, ali i najopasnijih putovanja koje možete priuštiti sebi. Neki to zovu i nostalgijom. Ne košta ništa, osim cene susreta sa svojim izgubljenim iluzijama, snovima ili nadama koje ,,realno traže nemoguće’’. Ovim tekstom pozivamo vas na turističko putovanje u vaše rane dvadesete, a onima koji ih sada žive predlažemo putovanje u literaturu, u svet mašte, u svet gradova po kojima su hodali i junaci i autori ovih knjiga, u svet lepote, smisla, mogućeg i nemogućeg jer jedino je umetnost oponašanjem stvarnosti postala veća od nje same. Kupite kartu za imaginativni voz za egzil od besmisla koje nam prečesto okupira društvenu svakodnevnicu, uzmite dobru knjigu i čitajte. Neke knjige će vas rastužiti, neke nasmejati, neke inspirisati, neke zapanjiti, neke razljutiti, ali, nudimo garanciju da vas to putovanje neće ostaviti ravnodušnim.

Ovo je 10 knjiga koje najviše imaju smisla kad ih čitate u ranim 20-tim, a ako imate više od 20, postoji rizik neke jezovite sete ili ironične naivnosti u preispitivanju ,,najlepšeg doba’’.

1. Glad- Knut Hamsun

Prvi roman legendarnog i kontroverznog norveškog nobelovca. Glad je, portret umetnika u mladosti. Priručnik o procesu stvaranja. Potrebama, preprekama i stranputicama. Iako fizički i psihički u neprekidnom padu, kreativnost, koncentracija i nadahnuće glavnog junaka, sve su konkretniji i sve jasniji. A njegov ponos, beskompromisnost jedinstvena su poetika Gladi. Izraženi indivudalista, junak Gladi je antiheroj koji se poigrava sa granicama sopstvene volje.

2.Foliranti- Momo Kapor

Roman o studentskim danima, prije svega o ljubavi i prijateljstvu, dok je studiranje tu samo u tragovima. Pripovedač je ujedno i glavni lik koji je došao u Beograd da ostvari svoj san i postane reditelj, ali dobio je šamar od velikog grada i nije uspeo ni da se snađe, a već je bio beskućnik. Preživljavao je uz pomoć prijatelja. Brije se tuđim aparatom, koristi tuđu pastu za zube, spava u tuđem krevetu, bez prebijene pare u džepu. Ostali su mu njegovi snovi, ali ubrzo mu postaje jasno da se ni oni neće ostvariti…S Aletom i Mimom dijeli sve. Ale i on skoro su nerazdvojni prijatelji, to prijateljstvo čak ni Mima nije mogla uzdrmati, iako su ju obojica volela.

3.Upitaj Prah- Džon Fante

Možda je najbolje što je napisano o ovoj knjizi izrekao Čarls Bukovski, u predgovoru za reizdanje ovog sjajnog romana: ,,Fante je bio moj Bog. Jednog dana, našao sam neku knjigu, otvorio je, i to je bilo to. Stajao sam i čitao. Poneo sam knjigu do stola. Redovi su glatko klizili stranicama, kao plima. Svaka rečenica imala je sopstvenu energiju. Ta stvarnost svake rečenice davala je stranici život, kao da je nešto urezano u nju. Najzad sam otkrio čoveka koji se ne boji emocije. Humor i patnja bili su pomešani sa izuzetnom jednostavnošću.

Knjiga se zvala Upitaj prah, a pisac Džon Fante. Da. Fante je snažno delovao na mene. Nedugo nakon čitanja njegovih knjiga počeo sam da živim sa ženom. Ona je bila veći pijanac od mene i žestoko smo se svađali, a ja bih često vikao na nju:

„Ne govori mi da sam kurvin sin! Ja sam Bandini, Arturo Bandini!“

4.Put za Los Anđeles- Džon Fante

Put za Los Anđeles je prvi Fanteov roman koji je čekao punih 50 godina da bude objavljen. Junak romana, Arturo Bandini, kao da anticipira Holdena Kofilda , Selindžerovog – Lovca u žitu“. Fante piše o ljubavi, životnoj radosti, beskrajnoj ambiciji i dubokim patnjama mladog, neostvarenog ljudskog bića. Rolerkoster piščevih emocija i beskrajno zabavna knjiga!

5.Kralj alkohol- Džek London

Knjiga “Kralj alkohol” je u originalu objavljena pod imenom “Džon Barlikorn” 1913. godine. Ime Džon Barlikorn je sinonim za alkohol, a potiče iz engleske narodne pesme iz XVII veka. U njemu je opisao istoriju jednog pijanca od svog prvog gutljaja pa sve do potpunog robovanja alkoholu. Da bi što bolje opisao svoju borbu sa alkoholom, Džek London personalizuje alkohol u vidu lika Džona Barlikorna, pridajući mu osobine lukavosti, podmuklosti i moći ubeđivanja i ušavši u samu filozofiju pijanstva, sa svim štetnim i kobnim posledicama.

6.Lovac u raži- Džerom Dejvid Selindžer

Dakle, u raži, ne u žitu… zaista najčitaniji roman na planeti. Selindžeru je trebalo gotovo deset godina da napiše ovo delo, koje je izrazilo seksualne i egzistencijalne strepnje mlade generacije u posleratnoj Americi, kao i bunt protiv licemerja i laži u svetu glavnog junaka, Holdena Kolfilda.

7.Norveška šuma- Haruki Murakami

Radnja romana je smeštena u Tokio kasnih šezdesetih, u vreme kad su japanski studenti, kao i njihove kolege mnogih drugih nacija u svojim zemljama, protestvovali protiv sopstvenih režima.Neobična i nostalgična pozadina romana, osim što oslikava atmosferu svetskog bunta, predstvalja kulise za jednu „običnu“ ljubavnu priču. Reč pod navodnicima označavao ono u čemu je Murakami majstor bez premca; suptilni poznavalac ljudskog srca, dilema i strasti koje donose ljubavni jadi. Naslov knjige je direktna asocijacija uz japanski prevod pesme Norwegian Wood, Bitlsa, to jest Džona Lenona.

8.Bludni sin- Čarls Bukovski

Iskreni roman o ranom detinjstvu i tinejdžerskim danima Henrija Kinaskog. On je zapravo alter ego Bukovskog – Bludni sin može se posmatrati i kao svojevrsna autobiografija pisca, pošto on svoje lične doživljaje ugrađuje u priču i pruža nam, iz prve ruke, pregled svoje mladosti. Bunt, strah, smeh, sukob s autoritetima, ljubav, bol, prezir – sve se to neprestano bori za prevlast u ovoj priči, dok naš junak traži svoje mesto pod suncem, odn. dok beži od lanaca ustaljenog života, surove stvarnosti i normi ponašanja. Vremenski, knjiga je smeštena u Los Anđeles 30-ih godina prošlog veka, pred početak Drugog svetskog rata, pa kroz nju vidimo depresiju ondašnjih ljudi i njihov težak život u kriznim vremenima.

9.Dnevnik o Čarnojevicu- Miloš Crnjanski

Najpotresniji lirski roman naše književnosti, prvi put objavljen 1920. godine, opisuje piščeve duševne nemire za vreme rata. Ispovest glavnog junaka, ratnika sa Galicije, predstavlja biser naše književnosti, uzor je poetike Miloša Crnjanskog i njegovog duboko originalnog stila.

10.Nevini svet- Ami Sakurai

Iznenađenje sa ambivalentnošću grotesknog i lepog u ovom romanu, ne bih da vam kvarim nikakvim opisom.

 

Na klupi su ( za ovu listu, ne po kvalitetu, naravno)-

Provincijalac-Kapor, Čekaj do proleca, Bandini- Fante, Kandže- Marko Vidojković, Zimski dnevnik- Srđan Valjarević, Dnevnik motocikliste- Če Gevara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *