Kako da uspomene sa vaših putovanja pretvorite u umetnost?

Putovanje je uzbudljivo i obogaćujuće iskustvo tokom kojeg ćete verovatno doživeti mnogo nezaboravnih trenutaka. Neki od njih vas čak mogu naterati da promenite svoju perspektivu ili način razmišljanja, a osećaj koji ste tada doživeli uglavnom trajno ostaje urezan u vašoj memoriji.

Svi volimo da osim u svom sećanju, takve momente sačuvamo i u nekom materijalnom obliku. Zato je beleženje i čuvanje sećanja na značajne trenutake tokom života veoma važno i jedan je od sastavnih delova puta.

Međutim, šta ako bismo vam rekli da te uspomene možete pretvoriti u nešto značajnije i trajnije? U ovom članku istražujemo razne načine da vaše priče sa putovanja pretvorite u mala umetnička dela koja ćete ceniti tokom celog života.

#1 Fotografije – klasičan vid čuvanja uspomena na novi način

Fotografija je jedan od najpopularnijih i najpristupačnijih načina da zabeležite svoje uspomene sa putovanja. Bez obzira da li ste amater ili profesionalac, prava fotografija može da objedini esenciju vašeg puta i izazove jake emocije i uspomene. 

Da biste svoje fotografije sa puta pretvorili u umetnost, razmislite o njihovom štampanju u velikom formatu ili kreiranju foto knjige koja će predstavljati vaše putovanje.

Štampa velikih formata u Beogradu, Nišu i ostalim većim gradovima u našoj zemlji je postala veoma česta usluga do koje lako možete doći. Verovatno niste znali da na ovaj način možete preneti fotografije koje su vam veoma značajne na slikarsko platno i time na jedinstven način sačuvati uspomenu sa svog putovanja. Istovremeno, fotografija na platnu će ulepšati vaš životni prostor i postati pravo malo umetničko delo.

S druge strane, fotografije se danas retko izrađuju, pa pravljenje albuma od izdrađenih fotki sa putovanja može biti zabavan posao u kome će učestvovati cela porodica. 

#2 Pravljenje spomenara vašeg puta – kolaž napravljen od sećanja

Spomenar putovanja je zabavna i kreativna metoda za čuvanje vaših uspomena sa puta i njihovo pretvaranje u simpatično umetničko delo.

Možete da prikupljate karte, razglednice, mape i druge suvenire sa putovanja i kreirate zanimljivi kolaž koji će pričati priču o vašoj avanturi. Koristite ukrase, nalepnice i druge dekorativne elemente kako bi ovo kreativno beleženje bilo personalizovano i jedinstveno predstavljanje vaših doživljaja sa putovanja.

camac-jezero-planine

Kolaži su zabavni i univerzalni način da spojite više elemenata svojih putovanja u jedno delo umetnosti. U njihovu izradu možete uključiti fotografije i druge suvenire kako bi priča o vašem putovanju bila potpuna. Kolaži mogu biti jednostavni ili složeni, što ih čini odličnim izborom za putnike svih uzrasta i nivoa veštine. 

Jedno je sigurno – na ovaj način ćete na lep i zabavan način trajno sačuvati sećanja na svoje avanture i glavne utiske koje su one na vas ostavile.

#3 Slikanje, crtanje i pisanje putopisa – impresije oblikovane u umetnička dela

Ako ste kreativna osoba, razmislite o pretvaranju svojih značajnih momenta sa putovanja u slike, crteže ili putopise. Ovo može da bude terapijsko i opuštajuće iskustvo koje će podstaći refleksiju o putovanju na kome ste bili, a na kraju čete dobiti delo koje je zaista unikatno i personalizovano. 

Možete odabrati da ponovo stvorite određenu scenu ili znamenitost, kao i da uhvatite opšti osećaj vašeg puta u svojim umetničkim delima. Stvaranje crteža, slike ili putopisa kojim izražavate svoje misli i osećanja vezana za putovanje, svakako će biti lep način da uobličite svoje impresije i prenesete ih na papir, a ovakvo malo umetničko delo, ostaće vam kao trajna uspomena.

#4 Uramljena mapa sa mestima koje ste do sada posetili

Ovo je sjajna opcija za svaku osobu koja voli da putuje. Nakon svakog vašeg putovanja možete označiti mesto koje ste posetili, kao i mesta na koja želite da odete u budućnosti.

Mape putovanja mogu se nacrtati ili se može iskoristiti već postojeća karta koju imate. Ako želite da nacrtate mapu, potrebno je da to uradite na papiru, zidu ili nekoj vrsti table na kojoj ćete kasnije moći da obojite ili označite destinacije na kojima ste bili. 

S druge strane, ukoliko vam se više sviđa da već koristite postojeće karte sveta ili određenih zemalja – možete koristiti bojenje ili označavanje na mapi, ali će najlepše izgledati mapa na kojoj ste posećena mesta povezali koncem. Za ovakav projekat moraćete da izdvojite više vremena, ali će vam se trud na kraju sigurno isplatiti.

#5 Ukrasni ram ili tegla – uspomene sačuvane ispod stakla

Sigurno imate uramljene fotografije u svojoj kući, ali zamislite da osim fotografije, zastaklite i sitnice koje vas za nju vežu. Na taj način veoma lako dobiti zbirku sećanja na određeno mesto i iskustva koje ste na njemu stekli.

Za izradu ovakvog predmeta neće biti potrebno mnogo vremena. Dovoljno je da uzmete određenu ukrasnu staklenu kutiju ili  teglu, a ukoliko želite da stavite samo tanke predmete pored fotografije – poslužiće i običan ram za slike.

U njihovu unutrašnjost, primera radi, možete da stavite fotografiju sa plaže pored koje ćete nasuti malo peska sa te iste plaže kao i školjke ili kamenćiće koje ste odatle  doneli.

Ovako ćete napraviti interesantnu verziju fotografija koje će vas uvek podsećati na nezaboravne trenutke sa dragim ljudima.

Putovanja nam donose dragocena iskustva, a o njihovoj važnosti govore i turistički projekti koji se sprovode na državnom nivou.

Bilo da želite da zabeležite svoje uspomene sa putovanja putem fotografija, kreativnog dnevnika, slikanja, putopisa ili zanimljivih predmeta ispod stakla, mogućnosti su beskrajne. Zato sledeći put kada dođete sa puta, razmislite kako možete pretvoriti svoje uspomene u umetnost i stvoriti nešto jedinstveno i lično što možete čuvati do kraja života.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *