Zašto su apartmani pravi izbor smeštaja na putovanju?

Na prvi pogled deluje da je hotelski smeštaj najlakša varijanta za odmor. Međutim, krajnja računica pokazuje da su apartmani bolja varijanta – informišite se o svim prednostima iznajmljivanja apartmana u odnosu na hotele.

Prvo što uradite kada putujete jeste potraga za dobrim smeštajem koji vas neće skupo koštati. Hoteli pružaju nešto veći broj usluga, ali uz to donose i mnoge nepotrebne peripetije, poput bučnih suseda, dodatnih troškova…

Na primer, luksuzni apartmani u Beogradu koštaju koliko i sobe u jedva prosečnim hotelima, a to nije njihova jedina prednost. Ovo su samo neke od prednosti koje nude apartmani:

Privatnost

Vlasnik apartmana će se u 99% slučajeva pojaviti da vas dočeka i da naplati – a kako se sada uplate izvršavaju elektronskim putem, verovatno vas neće ni uznemiravati tokom boravka u apartmanu. Možete se opustiti sa onima s kojima ste došli bez brige da će sobarica kucati na vrata ili vas opominjati da se stišate.

U hotelima je privatnost manja iz više razloga:

  • iznenadne posete sobara;
  • ključeve vaše sobe ima više zaposlenih;
  • u svako doba dana i noći i s kim god da se nalazite – morate proći kraj recepcije da biste došli do svoje sobe.

Niža cena

Mini bar, TV, klima… Mnogo je skrivenih troškova koji vrebaju kada iznajmljujete hotelsku sobu, i ako ne čitate sitna slova, moguća su neprijatna iznenađenja na računu. Ovo je još teže, ako putujete u inostranstvo na letovanje, preko turističke agencije, gde se ne obraća mnogo pažnje na detalje.

Računica takođe pokazuje da je jeftinije iznajmiti apartman ako ostajete duže od dva – tri dana, a na skrivene troškove ne morate da mislite: plaćate ono što vidite, i ništa preko!

Postoje varijante u kojima ne morate ni da platite ostajanje u apartmanu: moguće je da se preko brojnih sajtova povežete sa ljudima koji u zamenu za vaš boravak neće tražiti novac, već neku uslugu, poput pranja sudova, čuvanja dece i sličnog. Ako ste mladi, prilagodljivi i zanima vas autentično iskustvo kontakta s lokalcima, ovo može biti dobra opcija.

Fleksibilnost

Hoteli imaju tačno utvrđeno vreme doručka, ručka i večere, zabranjuju unos hrane, a neki propisuju i vreme do kog se uveče morate vratiti u sobu. Ukoliko želite da spavate dokle vam je volja, izlazite do kasno uveče, jedete šta vi želite – bolje se opredelite za apartmane.

Ovo nisu jedine stvari u kojima dominiraju apartmani: zahvaljujući ličnom kontaktu sa onima koji izdaju apartmane, u mogućnosti ste da se dogovorite s vlasnicima oko većine stvari i tako obezbedite sebi određene pogodnosti. Na primer, lakše ćete uvesti kućnog ljubimca, vaša deca nikome neće smetati, a dovođenje gostiju neće biti nikakav problem.

Naravno, i ovde važi pravilo da stvari ostavite kako ih zateknete: šteta se plaća!

Prostranije i potencijalno dostupan parking

Apartmani su znatno prostraniji od hotelskih soba: imaćete trpezariju s kuhinjicom, komotne spavaće sobe i više mesta za vaše stvari. Moguće je osećati se kao kod kuće i na odmoru.

Hotelske sobe su često vrlo skučene i u njima nema ničega osim oskudnih spavaćih soba i tesnih kupatila. Ni dovijanje gde ćete smestiti svoje kofere nije naročito zabavno.

Apartmanski smeštaj obično podrazumeva smeštaj u zgradama, pri čemu veliki broj urbanih zgrada poseduje sopstvenu garažu, a ako niste smešteni baš tačno u centru, može se desiti da dobijete i besplatan parking odmah ispred ulaza. Naravno u tim situacijama je korisno upoznati se sa pravilima parkinga u gradu u koji putujete.

Mir i tišina

Svima je dobro poznat osećaj lupanja nogu u stanu iznad, kao da vama lično gaze po glavi. Dečija vriska, bučni mladenci na medenom mesecu, neuljudna grupa pijanih mladih ljudi, radoznali čudaci i navalentni samci – svi koji mogu da plate, mogu se i zadesiti u sobi do vas.

Hotelsko osoblje često nije zainteresovano da reaguje ili nije u stanju da kontroliše glasove svih gostiju u velikim hotelima, pa ste prepušteni višim silama. Ako iznajmite apartman, svoji ste na svome i možete da odmarate bez iritirajuće buke.

Hrana po vašem izboru

U hotele ne smete da unosite hranu i za svaki obrok morate da doplatite. Švedski sto za doručak biće zanimljiv prva tri dana, ali posle nedelju dana čeznućete za nečim što nisu jaja na sto načina i viršle.

Sem toga, nemate priliku da probate autentičnu kuhinju zemlje koju ste posetili. Ako ostanete u apartmanu, imate priliku da posećujete restorane po svom izboru i probate nešto novo. Ukoliko želite, možete i sami da kuvate u apartmanu, sa sastojcima iz lokalnih marketa i pijaca.

Gde god da se zadesite, iznajmljivanje apartmana je jednostavno i lako, a ima i brojne prednosti. Možete da se opustite i uživate na odmoru, a u samom apartmanu osećate kao kod kuće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *