Najbolji restorani sa domaćom kuhinjom u Nišu

Poznato je da je nadimak Nišlija i Nišlijki u skladu sa njihovim veselim duhom, gostoprimstvom i željom za dobrim provodom. Popularne Meraklije svoj nadimak mogu da poistovete i sa nekim vidom životne filozofije, mantre koju vredi iznova ponavljati, a koja može da se sublimira u rečenici – “Dobar provod, hrana i piće su ono što čini pravi životni merak”.

Grad na reci Nišavi na svakom koraku nudi gastronomska zadovoljstva koja ne ostavljaju nikoga ravnodušnim. Čak i novi koncepti dijetalnih i minimalističkih obroka, koji praktikuju iskustva kao što je Keto dijeta ili drugih načina redukovanja unosa ugljenih hidrata, bivaju sve više zastupljeni u kulinarskoj ponudi glavnog grada Nišavskog okruga.

Ipak, ono po čemu je grad Niš najviše poznat jeste “hrana sa merakom” koja pruža spoj tradicije, vanvremenskog ukusa i identiteta grada u kom je rođen i veliki rimski imperator – Konstantin Veliki. U nastavku teksta pročitajte koji su to najbolji restorani sa domaćom kuhinjom u Nišu.

#1 Restoran Stara Srbija – kvalitet i tradicija

Restoran Stara Srbija predstavlja pravo ugostiteljsko blago grada Niša jer već više od 130 godina uslužuje stanovnike grada na jugu Srbije. Ovaj nacionalni restoran na meniju gde su glavne poslastice i specijaliteti domaća jela – pihtije, kolenice, pasulj na tavče, nalazi se u starom trgovačkom delu grada, na mestu gde je nekada bio karavan saraj.

Dva glavna epiteta restorana Stara Srbija svakako su kvalitet i tradicija. Širok asortiman alkoholnih i bezalkoholnih pića, uz nasmejano i ljubazno osoblje i prijatni ambijent restorana, najbolja su pozivnica za sve ljubitelje domaće kuhinje, tradicionalnog duha starog Niša i lepog druženja u krugu porodice i prijatelja.

#2 Kafana Galija – specijaliteti domaće kuhinje u centru grada

Kafana Galija se nalazi u samom srcu grada Niša, u meraklijskom jezgru grada – Kazandžijskog sokačetu koje predstavlja jednu od glavnih znamenitosti grada Niša. Kafana Galija je poznat ugostiteljski objekat sa tradicijom koji neguje hedonizam i uživanje u pravoj kafanskoj atmosferi. 

Brojni specijaliteti tradicionalne domaće kuhinje, širok asortiman alkoholnog i bezalkoholnog pića i zvuci orkestra koji bude ono najbolje u samom srcu Niša, čine da se ovaj restoran izdvoji kao jedan od onih koji ponosno nose epitet kafana.

Bogata tradicija dodatno je pojačana činjenicom da ova kafana zauzima i važno mesto u istorijom jugoslovenske rokenrol muzike. Naime, čuvena niška grupa “Galija” je svoj naziv preuzela odavde, jer je kafana Galija bila često mesto okupljanja na samim počecima muzičkog uspona Neše i drugova. 

#3 Kafana Mrak – mesne đakonije i roštilj za sve gurmane

Kafana Mrak je poznato mesto okupljanja gradskih boema, iako se nalazi na periferiji grada. Ova prijatna kafana sa kapacitetom od nekih 45 mesta, idealno je mesto za sve gurmane koji uživaju u mesnim đakonijama i roštilju

Ova kafana nudi meni sa nacionalnom kuhinjom i domaćim specijalitetima – pljeskavicama, biftekom, belom vešalicom i raznim drugim mesnim i kuvanim đakonijama i pikantnim jelima. Pored glavnih jela, tu je i kvalitetno meze, koje savršeno prija uz čašicu domaće rakije.

Sjajna usluga koju pruža srdačno i nasmejano osoblje, uz dobro poznatu lokaciju i tradiciju koja datira skoro 30 godina unazad, čine ovo mesto nezaobilaznim na svakoj listi onih restorana/kafana sa najboljom domaćom kuhinju u gradu Nišu. 

#4 Kafana Kod Brke – etno kafanica na putu ka Suvoj planini

Iako se kafana Kod Brke ne nalazi u samom gradu, ovo je jedno od onih mesta koje će vam Nišlije sigurno preporučiti. Na putu ka Suvoj planini, nedaleko od Niša, nalazi se etno kafanica koja nudi brojne meraklijske užitke. Ozidana u kamenu, kafana Kod Brke nudi brojne specijalitete domaće kuhinje – sarmice u vinovom listu, punjene suve paprike, sukana pita, koji mame osmeh na licu svakog pravog ljubitelja domaćih đakonija.

Kod Brke je kafana koja neguje porodične vrednosti, tradiciju oličenu u načinu na koji se bavi ugostiteljstvom, uz večito nasmejano i srdačno osoblje. Pored bogatog menija koji ima ponešto za svakoga, karta pića je impozantna, pa tako ovde možete probati domaće belo i crno vino, uz degustaciju dimljenog ili suvog mesa. 

#5 Restoran Stambolijski – filozofija hrane u srcu grada

Restoran Stambolijski je još jedan niški restoran koji se nalazi u samom srcu grada, nedaleko od čuvenog Kazandžijskog sokačeta. Autentična građevina koja svedoči o kulturno-istorijskom nasleđu koje restoran Stambolijski poseduje, ide ruku pod ruku sa gastronomskom filozofijom lokala i slavljenjem pravih kulinarskih vrednosti.

Ponuda restorana savršeno kombinuje specijalitete domaće kuhinje, neke tradicionalne poslastice i širok asortiman alkoholnih i bezalkoholnih napitaka, u bajkovitom ambijentu rustične građevine. Restoran Stambolijski je pravo mesto za okupljanje prijatelja i porodice, namenjen svim ljubiteljima prave, kvalitetne kuhinje i atmosfere dostojne grada na Nišavi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *