Manje poznata mesta za odmor u Turskoj

Nišlije vole da letuju u Tursku, a turska obala je veliko bogatstvo ove zemlje i ta činjenica menadžerima u turizmu i ugostiteljima nije tajna. Zato se pažljivo prati broj posetilaca i velika se pažnja posvećuje upravo turističkoj ponudi u Bodrumu, Alanji, Antaliji, Marmarisu, Kušadasiju i slično.

Ali to nije kraj. Turska ima mnogo više da ponudi.

Možda je vreme da upoznate jedan novi i drugačiji delić Turske, za koji ne možete ni da sanjate kakav sjajan odmor može da pruži!

Dajemo vam ideje za sledeći odmor.

Selimije, poluostrvo Bozburun

Poluostrvo Bozburun je divan, šumoviti predeo, prošaran fenomenalnim uvalama i plažama. Na njemu postoji nekoliko idiličnih lokacija. Jedno od njih je i selo Selimije (Selimiye) udaljeno sat vremena vožnje od velike turističke destinacije Marmarisa, ali po svom karakteru (ako ga mesto može imati) udaljeno stotine kilometara!

Ako tražite „pravu“ Tursku, ovo je mesto koje morate posetiti. A evo i zašto. Tu su slikovite luke za sidrenje brodova, savršeno prozirna i mirna voda, mirno okruženje pored obale gde se bezbrižno možete šetati, a da vas sa svih strana ne spopada glasna muzika i galama restorana. Prijatni restorani na obali imaju svoja pristaništa za brodove, a pored obale su radnjice tepiha, suvenira, nakita. Mala pijaca par puta nedeljno ima u ponudi sveže povrće i voće i orašaste plodove, sireve i masline, tkanine i ostale sitnice.

Možete se prošetati i do Orhaniye, plitkog, šljunkovitog korita preko uvale.

Drevna nalazišta Hydas, Hygassos i Baybassos su u blizini (zidine iz helenističkog razdoblja, nekoliko grobnica i stražarnica, kao i ruševine dvoraca iz petog veka). Ukratko, ovde se može uživati u potpunom miru dok veliki leptiri lebde među borovima, a domaće životinje prolaze pored vas dok idu na pašu. Dakle, ako vam se sviđa ovakva jednostavnost – ne tražite dalje.

Jalikavak na poluostrvu Bodrum

Ako se odlučite za letovanje na poluostrvu Bodrum ima divnih sela koje vredi posetiti, svako od njih ima svoje čari: u selu Bitez ima malih hotela i škola za surfovanje, u Ortakenstu neobičnih kuća u obliku kula iz 17. veka; Akyarlar, nekada naseljeno Grcima, sada je mirno selo sa pansionima i ribarskom lukom za brodove. Ako idete dalje obalom naići ćete na mesto Gumušluk (Gümüşlük) gde se nalaze ruševine antičkog grada Mindosa.

Jalikavak (Yalikavak) se nalazi na severozapadu poluostrva Bodrum. Baš tu, na severu, još je uvek moguće pronaći slikovita sela u kojima se stara tradicija meša sa modernim načinom života.

Jalikavak je omiljen među stanovnicima turskih gradova. U njemu obavezno treba posetiti malu luku i tri veka staru vetrenjaču, kao i divan prostor za izložbe, smešten u zgradi u kojoj je nekada radila presa za maslinovo ulje. Što se šetnji tiče, od volje vam: da li ćete prema uvalama i marini ili ka brdima do malog naselja Geris, koje se nalazi na vrhu planine s kojeg se pruža spektakularan pogled.

Poluostrvo Češme u Egejskom moru, Alačati

Češme (Çeşme) je poznato administrativno središte istoimene četvrti na najzapadnijem kraju Turske, na rtu poluostrva. Ovo prijatno odmaralište je centar cele oblasti u kojem živi dve trećine stanovništva distrikta. Nalazi se 85 km zapadno od Izmira, najvećeg gradskog središta u egejskoj regiji Turske.

Na zapadnoj obali smešten je mali dragulj na obali, gradić Alačati (Alaçati). Istorija kaže da je u 17. veku većinsko stanovništvo bilo grčko. Iako Grci odavno više ovde ne žive i ne sade maslinjake i vinograde, dok šetate uskim ulicama imate utisak da ste u nekom grčkom letovalištu.

Gradić Alačati je proglašen mestom od istorijskog značaja 2005. godine i sve te stare, tradicionalne, grčke kamene kuće i kaldrmisane ulice su verno sačuvane i očuvane. Možda bajkovitih vinograda nema više, ali je uvala u gradu san snova za sve koji vole surfovanje i jedrenje. Obala Alačatija uvek je puna surfera i turista.

Prema severu mesta je morsko odmaralište Assos, u kojem je nekad živeo Aristotel, šarmantno mesto u kome se nalazi hram boginje Atine. Lokalno stanovništvo će vam predložiti obilazak obale od Alačatija do gastronomskog središta Ajvalik (Ayvalik), okruženog maslinicima, sa brojnim kućama iz osmanlijskog perioda. Trajekti idu i do grčkog ostrva Lezbos.

Čirali, poluostrvo Antalija

Selo Čirali (Cirali) nalazi se blizu ostataka zidina Olimpos (Olympos). Savršena klima učinila je da se i danas može prošetati tamo gde su nekada bile važne zgrade minulih civilizacija: rimsko pozorište, utvrde Đenovljana, osmanlijski most i hetitski sarkofazi, svi na jednom mestu. Putevi kroz selo su uzani i tesni, početkom leta okupani živopisnim bojama, oivičeni cvećem raznih boja i zelenih lozica koje se penju uz druga stabla i zidove kuća. Pored same obale je i zaštićeno područje gde se gnezde morske kornjače.

Planina Himera je posebno zanimljiva: to je mitološko mesto gde se odigrala bitka junaka Belerofona i čudovišta Himere. Legenda kaže da je heroj potukao čudovište ispod zemlje pa plamen i danas izlazi iz njegovih usta. U stvari, reč je o podzemnim gasovima metana koji već hiljadama godina stvaraju večni plamen koji gori kroz šupljine u stenama planine Himera. U drevna vremena, plamenovi su moreplovcima noću bili dobar orijentir, a danas planinari uživaju u noćnim šetnjama i gledanju vatrenih jezičaka koji izlaze iz otvora u stenama.

 

Kas, poluostrvo Antalija

Mali lučki grad Kas (Kaş) na poluostrvu Antaliji, skriveno je ribarsko mestašce, na trideset minuta vožnje od grada Kalkan. Ako ste željni potpunog mira, otputujte u Kas gde ribari donose svoj ulov u luku, a meštani sede u „čajnim vrtovima“ (çay bahçesi). Turistima su na raspolaganju lokalni restorani i barovi, za uživanje u ležernom ambijentu. Južna obala Turske inače nudi bezbrojne programe za obilazak i istraživanje.

U blizini su Kalkan, mirne plaže Patara, lokaliteti u Demreu, Ksantosu i Saklikentu. Ako volite vožnju brodom, ima i  jednodnevnih izleta brodom do grčkog ostrva Megisti. Šetajte kroz mala sela i obiđite spektakularnu klisuru Saklikent (“skriveni grad” druga najveća klisura u Europi, 20km, najduža i najdublja klisura u Turskoj) i malo ostrvo Kekova.

Turska ulica

Još nekoliko mesta za razgledanje u kontinentalnom delu Turske

Brdo Nemrut

Nemojte propustiti ovo jedinstveno arheološko nalazište, osmo svetsko čudo, smešteno na antičkom putu Arsameia, na nadmorskoj visini od 2.134 m. Građeno u vreme nakon raspada Aleksandrovog carstva, ovo je bila jedna od najambicioznijih građevina helenističkog razdoblja.

Sinkretizam njegovog panteona i poreklo kraljeva prate se kroz dve linije legendi – grčkih i persijskih i dokaz su dvostrukog porekla kulture ovog kraljevstva. Brdo je “ukrašeno” ogromnim statuama kraljeva, lavova, tu su i dva orla i figure raznih grčkih i persijskih bogova.

 

Egipatski bazar

Koliko smo puta čitali o eliksirima mladosti i ljubavnim začinima…Eto, možda postoji mesto gde oni možda mogu da se pronađu – “Egipatski bazar” ima sve zamislive i nezamislive začine, voće, travke i ostale đakonije.

Turska je oduvek i poznata po svojim pijacama koje su neverovatno žive i bučne. Lokalni prodavci su veoma gostoljubivi, ali da znate da vam su vam potrebne prave pregovaračke veštine da biste ovde potrošili manje novca. Kažu da je ovo jedno od jeftinijih mesta u Turskoj.

Mardin je očaravajući grad, smešten na jugoistoku Anadolije. Grad velike kulturne vrednosti i verske raznolikosti. Mardin je sagradio Hamdanis 975-976.godine. Mardinska tvrđava sa svojim veličanstvenim kamenim zidinama stoji na brdu koje dominira gradom.

Ovo vrlo atraktivno turističko mesto beleži više od 4 miliona posetilaca godišnje. Džamija “Ulu”, “Crkva četrdeset mučenika”, “Kasımiye Medresesi” i “Zinciriye Medresesi” neke su od znamenitih mesta koja vredi posetiti u Mardinu.

Datča

Na južnoj obali istoimenog poluostrva, Datča (Datça) je atraktivan gradić sagrađen oko stare luke. Sastoji se od odvojenih celina: Iskele, područje ispred luke; Reşadiye, naselje iza luke, i stari deo grada, Eski. Poslednja dva dela grada su posebno šarmantni, rustični, s kaldrmisanim ulicama i porodičnim pansionima.

Najbolji način da iskoristite svoj odmor i istražite 370 km zamršene obale i široke borove šume je da iznajmite automobil ili da krenete brodom iz zapadne luke. Ne propustite fascinantne ostatke ruševine Knidosa, drevnog grada na vrhu kamenih zidina (posete su dozvoljene u sezoni april/jun i od novembra do marta).  Osnovan je 360. godine p. n. e. i sa svojih 70 000 stanovnika, bio važna trgovačka luka na mestu gde Mediteran sreće Egejsko more. Bio je čuven po kultu boginje Afrodite.

Sahaflar Carsisi

Među mnogim poznatim turističkim mestima u Turskoj, evo jednog savršenog mesta za ljubitelje knjiga. Sahaflar Carsisi u Istanbulu je mesto gde se prodaju polovne i antikvarne knjige. Pored Bagdada ovo je jedno od najstarijih tržišta knjiga sa 556 godina dugom tradicijom.

Evlija Čelebi (Evliya Çelebi) u svojim putopisima spominje ovaj “Grand Bazaar” kao veoma posećeno mesto sa 50 tezgi na kojima su se prodavale stare knjige i gde je radilo 300 ljudi.

Ovaj sajam knjiga otvoren je svakog dana, osim nedelje. Aukcije se održavaju utorkom i petkom. Knjige koje se traže na aukciji najpre se dostavljaju “upravitelju starih knjiga” a zatim se daju na analizu stručnjacima koji određuju njenu punu vrednost-cenu. Tek onda se vrši prodaja. I ovde budite dobar pregovarač jer je i ovde (kao i u svim antikvarnicama) puno lažnih stvari. Povedite nekog ko zna dobro turski jezik, ako ga vi ne govorite dobro.

Ima dosta pisanih izvora o bazarima Otomanskog carstva. Pisci koji su putovali kroz Istanbul posećivali su i Bazar starih knjiga. Jedan od njih bio je francuski pisac, član Kraljevske biblioteke Francuske, Antoine Galland. On je u 17. veku predstavio minijaturno izdanje tadašnjem kralju Francuske, koje je kupio baš na ovom bazaru. Danas se ta knjigica čuva u Nacionalnoj biblioteci Francuske.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *