Kako iskoristiti period samoizolacije

Pandemija korona virusa učinila je ono što nijedan događaj u našoj bližoj istoriji nije uradio – sve nas je zaustavio. Čitav svet se povukao u svoje domove, a socijalni život je stavljen na puazu. Ipak, vreme ne zna za pandemiju, niti zna za zabranu kretanja, pa dani nastavljaju da se nižu. Upravo zato život ipak nije u potpunosti stao. Ima toliko toga što možemo da radimo i u svoja četiri zida. 

Postoji dosta saveta na temu toga kako je ovo pravi period da učite nove stvari, nove jezike, usvajate nove veštine i mnoštvo sličnih ideja. Ipak, ovaj period može da bude pogodan i za to da se ponovo povežete sa sobom i pronađete odgovore na pitanja koja se izgube u brzini života.

Planiranje – da li i kako napraviti planove za naredni period?

Ova situacija je pokazatelj da u žvotu uvek treba biti spreman da se stvari ne odvijaju tačno po planu, i da je doza spontanosti neophodna kako bismo uspešno upravljali kormilom našeg života. Ipak, svetske katastrofe se ne dešavaju svaki dan, te tako i kada ovo prođe, okvirni planovi će pomoći da se polako vratimo u rutinu

Da li to znači da ćete planirati gde se može ići za Novu godinu, pa ćete reći najbolji je doček u resotranu Hollywood, ili to ipak znači da ćete planirati kako da organizujete naredno putovanje, kako da položite ispite koji su ostali, ili kako da ponovo počnete da trenirate – izbor je potpuno slobodan.

Ono što je važno jeste da vas planiranje ne odvede daleko od trenutka u kome se sada nalazite. Zašto? Zato što je sadašnji trenutak podjednako važan i dešava se dok je naša glava u oblacima, zbog čega ga često i propustimo. 

Ako ćete se osećati bolje i produktivnije tako što planirate onda to uradite sistematično – napravite okvirne planove, ne koristite tačne vremenske odrednice i planirajte nešto na čemu sad možete da radite kako biste nakon karantina videli rezultate. Neka vaši planovi podstiču vašu kreativnost i napredak sada dok ste prostorno ograničeni. 

Edukovanje – ovladavanje novim veštinama koje će vam služiti

Kada razmišljate o svom poslu i tome kako biste mogli mnogo bolje da ga radite kada biste više znali, ili kako biste čak mogli i da ga promenite ako konačno ovladate novim veštinama koje će vas prekvalifikovati za neku drugu profesiju, šta je ono što vam je uvek nedostajalo za to? Vreme. Obično je nedostatak vremena presudan u tome da ne otovrite udžbenik, ili sajt i da ne počnete da učite. 

Sada nam je na poklon dato vreme koje se može iskoristiti upravo za učenje. Iako će vam se možda u prvi mah učiniti da je vraćanje na knjigu mnogo teži korak nego što zapravo jeste, samo je potrebno da počnete. Osim toga, nikada nije bio bolji trenutak da se počne, a jedan od razloga za to je veliki broj besplatnih kurseva iz različitih oblasti koji su sajtovi omogućili u ovom periodu. Dakle, i na ovo možete gledati kao na uštedu novca, jer mnogi značajni kursevi se naplaćuju. 

Edukovanje ne uključuje samo knjige i sajtove, učenje novih veština može značiti i da učite da kuvate, svirate instrument, učite neki novi ples, učenje nekog stranog jezika, ili jednostavno da ušijete dugme na košulji. Probajte sve od toga, i ono što ste hteli već dugo i ono što ste relativno skoro poželeli.

Odmor i relaksiranje – kompenzujte izgubljene sate za spavanje 

Spavajte, odmarajte, slušajte opuštajuću muziku ne radeći ništa, jer nikada nije bio bolji trenutak za to. Pravo na odmor uvek imamo, ali često sami sebe lišavamo istog kako bismo završili što više obaveza na dnevnom nivou. Sada nema potrebe za tim, jer ako vam se spava zaista možete i treba da spavate

citnje-dom-zena

Napravite prave trenutke uživanja i relaksiranja uz opuštajuću muziku, ili jednostavno tišinu ako vam nedostaje. Znamo da je sada kuća puna, svi ukućani su tu. Ali dajte sebi zadatak da tokom trajanja čitavog karantina bar jednom nedeljno sebi omogućite opuštajuću popodnevnu dremku, čitanje u miru, dužu kupku, ili bilo šta što utiče da se osećate odmornije. 

Takođe, probajte da par dana nedeljno ne navijate alarm. Probudite se onda kada to vaš organizam odluči, dajte sebi i ovu vrstu oduška.

Rerflektovanje i povezivanje sa sobom – bliskost na više nivoa

Socijalna distanca pokazaće nam koliko smo distancirani sami od sebe, odnosno koliko vremena posvećujemo ili ne posvećujemo sebi. Mnogima će biti veoma teško da sede kod kuće sami, da se liše izlazaka i zabave i da se prepuste razmišljanjima. Međutim, biti sam ne znači biti usamljen. Upravo suprotno. 

Samoizolacija nam pruža priliku da razmislimo o različitim situacijama u našem životu, o tome šta su nas naučile i kako su nas usmerile. Reflektovanje ove vrste je vrlo važno jer kako bismo razumeli bilo koga, potrebno je pre svega da razumemo i poznajemo sebe

Takođe, ovaj period će uticati na to i da se dodatno povežete sa ljudima koji čine vaš život, da se produbi bliskost sa najužim članovima porodice, ali i da uvidite probleme u komunikaciji koji su se potkrali negde u okviru životne svakodnevice.

Ne uzimajte ove trenutke zdravo za gotovo, iako će biti teških momenata u kojima ćete samo želeti da pobegnete iz spostvenog doma, biće i onih u kojima ćete osećati mir i zahvalnost. Od pouka ćemo sigurno svi izvući koliko je zdravlje neprikosnoveno važno, a koliko život čine male stvari poput kafe sa najboljim prijateljem, a dodatne i lične pouke ostavljamo vama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *