Vodič za kupovinu stana u Nišu

Razmišljate o kupovini stana u Nišu i ne znate odakle da počnete? Da bi ste došli do idealne nekretnine za sebe i svoju porodicu potrebno je da najpre odgovorite na neka važna pitanja.

Koliki vam je budžet? Da li da tražite manji stan u centru ili veći na periferiji? Koliko vam je bitna lokacija? Da li je važno da stan bude u novoj ili staroj zgradi? Uprkos tendenciji rasta cena stanova poslednjih godina, tržište nekretnina u Nišu je izuzetno živo, te prodaja ne jenjava. Kao treće najnaseljenije mesto u Srbiji i jedna od najvećih turističkih atrakcija na jugu, Niš je grad sa velikom i raznovrsnom ponuda stanova.

Za početak, treba istaći da na internetu postoji puno sajtova za prodaju i izdavanje nekretnina, gde možete dobiti sve informacije o stanu koji vas zanima, o kvadraturi, opremljenosti i njegovoj strukturi, te tako ubrzati svoju potragu. Ako vas interesuje prodaja stanova u Nišu, zavalite se u fotelju i krenite u online pretragu, ali pre svega pročitajte ovaj tekst jer smo vam pripremili kratak vodič za kupovinu nekretnine u gradu na Nišavi.

Kakve su cene stanova u Nišu?

Cene stanova u Nišu poslednjih godina rastu, pa je tako u 2019. godini zabeležen porast od 4,81%. u odnosu na 2018. godinu, sa tendencijom rasta i u 2020. Prosečna cena stanova u protekloj godini iznosila je 805,65 evra. Poređenja radi, ovo je skoro duplo manje u poređenju sa prosečnom cenom nekretnine u srpskoj prestonici. Naime, u Beogradu je prosečna cena kvadrata stambenog prostora za 2019. godinu iznosila 1.513, 4 evra.

Ukoliko tražite stan u centru Niša, budite spremni da izdvojite oko 1.000 evra i više po kvadratnom metru. Cene se kreću u opsegu od 700 do 1.200 evra. Neke od najpoželjnijih lokacija su svakako strogi centar – Pobedina i Voždova ulica, Sinđelićev trg, kao i Kej, zatim Bulevar Nemanjića i sve lokacije u blizini niških fakulteta. Nekretnine u okolini Medicinskog, Filozofskog i Pravnog fakulteta su dosta tražene, jer ih je lako izdati u zakup studentima.

Tako, na primer, cena kvadratnog metra stana kod Filozofskog fakulteta u proseku iznosi 959 evra, a kod Medicinskog 874 evra. Stanovi kod Pravnog fakulteta i na Bulevaru Nemanjića su nešto jeftiniji, pa je potrebno izdvojiti 789 evra/m2.

Na periferiji Niša se mogu pronaći stanovi po cenama od 500 do 950 evra po kvadratu. U naselju Durlan je tako prosečna cena kvadrata 685 evra, u Duvaništu 911 evra, a na Bubnju 576 evra. Najjeftiniji stanovi su oni koji se nalaze na velikoj spratnosti, i to na lokacijama Ledena Stena (439 evra) i Milka Protić (570 evra). Za one koji traže nešto mirniju lokaciju, ali ne toliko udaljenu od centra, dobar izbor mogu biti stanovi na Panteleju i Paliluli, gde je cena u proseku oko 550 evra po kvadratnom metru.

Zbog velike potražnje za stanovima manje kvadrature, manji stanovi i garsonjere su malo skuplji od većih stanova. Naravno, treba imati na umu i podatak das u cene kuća niže od cena stanova.

Novogradnja ili starogradnja?

Jedna od glavnih dilema pred kojom se nalazi budući kupac nekretnine jeste da li da kupi nov stan ili stan u staroj zgradi. Mnogi se opredeljuju za novogradnju sa maksimom da je “novo uvek bolje”, ali i zbog toga što nema dodatnih troškova  kao kad se kupi stari stan, oko renoviranja  na primer. Po povoljnijoj ceni se može kupiti stan u zgradi koja je još u fazi izgradnje. Prednost novih zgrada u odnosu na stare jeste i njihova tehnička opremljenost i usklađenost sa potrebama modernog čoveka.

Sa druge strane, zbog poverenja u kvalitet starogradnje, još uvek je mnogo budućih vlasnika koji se odlučuju upravo za kupovinu stanova u starim zgradama. Takođe, još jedan njihov motiv za ovakvu odluku može da bude i činjenica da je cena stanova u starogradnji niža od onih u novogradnji.

Uslovi života kao presudni

Postoji još nekoliko važnih faktora pri kupovini stana koji će uticati na vaš izbor, poput spratnosti, strukture stana, grejanja, stanja u kome se nalaze sanitarije i stolarija i slično. Da li biste radije živeli u manjoj zgradi sa 8 do 10 stanova ili u soliteru? Veličina zgrade nije samo pitanje komfora već i visine cene nekretnine. Ukoliko u zgradi ima manje stanova, oni će uglavnom biti skuplji u odnosu na one u soliteru, na primer.

Skuplji stanovi će biti na nižoj visini, dok su po nepisanom pravilu najjeftniji stanovi  na poslednjem spratu i potkrovlju zgrade. Tako dva stana iste kvadrature i u istoj zgradi mogu imati znatno različite cene. Ukoliko razgledate stanove u starogradnji, dobro se raspitajte o stepenu izlolacije zgrade, proverite stanje u kome se nalaze podovi, sanitarne cevi, kao i stolarija, jer u pojedinim slučajevima možete pregovarati sa vlasnikom o ceni i platiti čak i manje.

Na odluku će uticati i način i cena grejanja. Većina zgrada u Nišu ima centralno grejanje i povezana je na gradsku toplanu. Cena fiksnog dela u 2019. godini iznosila je 23,46 dinara po kvadratu. Na varijabilni deo utiče cena gasa i on je u protekloj godini iznosio 6 dinara po kilovatu isporučene toplotne energije. Mnoge nove zgrade u Nišu imaju sopstveno centralno grejanje i ugrađene kotlove na električnu energiju.

Ukoliko birate stan u kome ćete živeti sa porodicom, onda će vam biti važna blizina škola, vrtića, ali i Doma zdravlja, prodavnica i parkova. Raspitajte se dobro i o blizini kafića u okolini, ne želite da živite u stanu u kome ne možete zaspati zbog buke. Prilaznost ulicama, postojanje parkinga ili garaže, blizina autobuskih stanica i uopšte saobraćajna povezanost sa ostatkom grada takođe su veoma važni faktori.

Umesto zaključka

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, tržište nekretnina se potpuno oporavilo nakon ukidanja vanrednog stanja, te se promet nepokretnosti vratio na onaj stepen s početka marta 2020. godine. Ukoliko ste razmišljali o tome da kupite svoj stan u Nišu, sada je pravo vreme.

Niš je univerzitetski grad sa bogatom istorijom i kulturom, a opet manji od Beograda i Novog Sada, pa je tako idealna sredina za sve one koji žele život u urbanoj sredini u kojoj je manja gužva. Bez obzira na to da li obezbeđujete sebi mesto za stanovanje ili kupujete stan da biste ga izdavali, kupovina nekretnine u Nišu čini se kao pametna investicija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *