Turizam juga Srbije: destinacije i falinke

Pre svega, važno je napomenuti da je turizam kompleksna privredna delatnost i da obuhvata različite elemente, dok turističku destinaciju determinišu: turističke aktivnosti, pristupačnost, turistička ponuda i turistička politika.

Srbija svake godine beleži sve veći turistički rast, ali to stvara i sve veću odgovornost. Tako je i sa jugom Srbije na kome se nekoliko destinacija izdvojilo kao turistički atraktivno, ali na njima ipak i dalje stvari ne fukncionišu najbolje. U nastavku teksta pročitajte neke turističke destinacije juga Srbije, ali i najveće falinke po turizam ovog dela zemlje.

Niš – antički grad koji i dalje živi

Niš je, po broju stanovnika, treći najnaseljeniji grad u Srbiji, a po površini je najveći grad jugoistočne Srbije. Niš je bio trgovački, administrativni i vojni centar mnogih država i carstava tokom istorije, a u njemu su, dok je još bio antički grad Naisu (Naissus) rođeni i rimski carevi Konstantin Veliki i Konstancije III. Sem impresivne istorije Niša, u njemu se nalaze i mnogobrojne atrakcije, pa je turistička ponuda Niša zaista velika, ali sudeći po broju turista i dalje je nedovoljno razvijena. Najpopularnija turistička atrakcija Niša svakako je Medijana.

Medijana na levoj obali Nišave

Medijana je deo Niša, nalazi se na levoj obali reke Nišave, a izgrađena je još početkom IV veka tokom vladavine Konstantina Velikog. Medijana je arheološki park, od izuzetnog značaja za Srbiju.

Na površini od 40 hektara na Medijani se mogu videti ostaci dve ranohrišćanske crkve, raskošne vile sa peristilom, kao i delove vojničkih baraka, vodotornjeva i žitnice. Posetioci Medijane mogu videti i impresivne, prostrane, podne mozaike koji dočaravaju deo raskoši ove jedinstvene carske rezidencije.

Šteta je što se u Medijani trenutno izvode građevinski radovi koji će trajati do početka naredne godine, pa je u nju zabranjen ulaz, a Narodni muzej Niš u Medijani ne radi sve do aprila 2019. godine.

Đavolja Varoš – čudo prirode

Đavolja Varoš predstavlja prirodni spomenik, a nalazi se na samom jugu Srbije, na Radan planini, u blizini Kuršumlije. Od Niša, Đavolja Varoš je udaljena oko 90 km, a 90 minuta je i vreme potrebno da kolima iz Niša stignete do ovog čuda prirode.

Đavolja Varoš je skup zemljanih kula na čijim vrhovima se nalaze kape, a ima ih ukupno 202, različitih visina – od 2 do 15m. Sa planine Radan ove kupe zaista izgledaju impresivno i neobično lepo. Iako je Varoš često nazivana čudom prirode, jasno je objašnjen prirodni proces koji je uticao da ove kupe baš ovako izgledaju. Za ovako impresivnu atrakciju zaslužno je delovanje erozije na zemljište sastavljeno od rastresitog, ali čvrstog materijala na kome se nalazi kamenje veće veličine.

Zanimljivo je da Đavolja Varoš u svom sklopu ima samo jedan restoran, pa oni koji je posete, nemaju puno izbora kada se radi o odabiru mesta za piće ili ručak.

Prolom banja – izvorište lekovite vode

Takođe na planini Radan, na padini, nalazi se i Prolom banja, poznata po lekovitoj Prolom vodi koja u njoj izvire. Ova voda pripada retkoj grupi voda visokih balneoloških vrednosti i visoko je alkalna (pH 8,8-9,2) i niskomineralizovana.

Prolom banja popularna je destinacija za mnoge ljude sa određenim zdravstvenim problemima i ima lekovito dejstvo. Međutim, ona lekovito deluje i na zdrave ljude, a hotel izgrađen na ovoj banji pobrinuo se da njegovi gosti budu u konstantom kontaktu sa vodom – u njoj se kupaju, a i piju Prolom sa prirodnog izvora. Ova banja ima potencijal da bude predstavljena kao izvrsni SPA centar, ali se čini da se na tome slabo radi, s obzirom da su njeni gosti i dalje većinski ljudi iz Srbije, i to oni sa zdravstvenim problemima.

Putna infrastruktura jedna je od najvećih mana turizma Južne Srbije

Jedna od stavki koje determinišu turizam svakako je i pristupačnost turističke destinacije. Iz ovog razloga postoji međuzavisnost turizma i puteva, kao i saobraćaja generalno.

Jug Srbije poseduje relativno povoljne prirodne i materijalne uslove za razvoj putne infrastrukture u skladu sa zahtevima domaćih i stranih turista, ali je činjenica da saobraćajna infrastruktura Srbije i njenog juga ima mnoge nedostatke, a ovo je uzrok i mnogih oštećenja vozila usled nepogodnih puteva.

Bez obzira na falinke, jug Srbije poslednjih godina beleži turistički rast, a sa rešenjem ovog, ali i drugih problema sa kojima se srpski turizam susreće, rast će sigurno samo ići uzlaznom putanjom.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *