Odlazak sa decom na zimovanje

Kada je u pitanju zimski turizam u Srbiji, on se iz godine u godinu sve više razvija i napreduje. Samim tim pruža turistima više mogućnosti, bolji kvalitet i kao i sve veći broj aktivnosti. U Srbiji postoje brojne destinacije koje su u svojoj ponudi uspele da uvrste sadržaj kako za odrasle tako i za decu.

Ukoliko idete na zimovanje sa decom, prilikom odabira destinacije na kojoj ćete provesti vaše zimovanje, pogledajte da li postoji i kakav je sadržaj za decu. Verujemo da sada već sve zimske destinacije imaju u svojoj ponudi školice skijanja za decu kao i drugi bogat sadržaj koji će mališanima upotpuniti odmor, a vama pružiti zadovoljstvo i možda i mir da malo predahnete od uloge roditelja i uživate u zimskim aktivnostima samo za sebe.

Zimovanje sa decom ipak iziskuje veću organizacije, pogotovo kada je u pitanju garderoba. Deca se često isprljaju umažu, pa je potreban veći broj odevnih komada. Pored većeg broja garderobe, potrebni su vam i duksevi za devojčice i duksevi za dečake odličnog kvaliteta kako bi vašim mališanima bilo toplo tokom hladnih zimskih dana. 

Benefiti zimovanja za zdravlje deteta

Kada je u pitanju povezanost zdravlja i zimovanja, ima nekoliko faktora. Za početak, čist planinski vazduh je odličan za pluća koja su u gradskim sredima izložena zagađenim vazduh koji ulazi u detetov organizam. 

sneg-devojcica-skijanje

A planinsko sunce u kombinaciji sa ovim čistim vazduhom je odličan stimulator apetita, a ova kombinacija dovodi i do jačanja odbrambenog sistema deteta, a prisustvo mikroorganizama koji su uzročnici infekcija je mnogo manje nego u gradu. 

Nadmorska visina uslovljavala razređen vazduh koji posle određenog vremena dovodi do povećanja broja crvenih krvnih zrnaca.

Bebe na zimovanju?

Svakom detetu prija boravak na planini, ali mora se imati u vidu da je ipak u planinskim predelima zima daleko hladnija i jača, pa je samim tim i potrebna adekvatna priprema dece. Kao što smo spomenuli na početku teksta, potrebna je kvalitetna i udobna garderoba. A postoji i veliki broj domaćih brendova koji prave kako kvalitetnu garderobu, tako i skijašku garderobu, pa slobodno potražite i njih.

Kada su u pitanju bebe, ne preporučuje se odlazak na planine sa nadmorskom visinom preko 1000 metara, a ukoliko se ipak odlučite na zimovanje sa bebom, potrebno je da odaberete centar u kome postoji adekvatna medicinska služba.

Kada dete može na skijanje?

U nekim planinskim zemljama sa dugom skijaškom tradicijom, skijanje se podrazumeva od ranog uzrasta. Deca počinju da skijaju već u drugoj godini života. Ali, ne preporučuje se početak “pravog” skijanja pre četvrte godine. 

I tad je potrebno biti oprezan, koristiti kvalitetnu opremu. I takođe, dete upisati u školicu skijanja gde će naučiti svoje prve skijaške korake. A ukoliko ste iskusni skijaši, možete naučiti vaše dete da skija. Ali, nemojte da ga forsirate, ako mi skijanje ne prija ili prosto ne uživa u tome.

Šta poneti od lekova

Kao i na svakom putovanju, tako i na zimovanju, potrebno je za svaki slučaj poneti nekoliko osnovnih lekova

  • Lekovi za obaranje povišene telesne temperature – kao npr paracetamol
  • Lekovi protiv alergije
  • Kapi za nos za decu
  • Možete poneti i neki antibiotik koji je dete prethodno koristilo, za svaki slučaj

Destinacija

Srbija nudi veliki broj destinacija za zimovanje kao što su Zlatibor, Kopaonik, Divčibare, Stara planina, Tara i druge.

Mi bismo za vas izdvojili Divčibare.

Divčibare

Divčibare iz godine u godinu postaju sve popularnija destinacija tokom zimskog perioda. Nalazi se na samom području planine Maljen. Od Niša do Divčibara vam je potrebno četiri sata vožnje, ali zbog sadržaja koji vam pruža, ova vožnja će biti vredna. Iako Nišlije imaju bliže opcije za zimovanje, Divčibare se svakako ne bi trebale izbegavati zbog svoje udaljenosti.

Možete iznajmiti svu potrebnu opremu za skijanje, kako za vas tako i za decu. Ne morate da kupujete opremu, ukoliko ne želite. Vaši mališani imaju priliku da upišu i pohađaju školicu skijanja gde će provesti vreme sa drugom decom, igrati se, socijalizovati, a najvažnije, naučiti kako da skijaju od strane profesionalno obučenog osoblja. 

Pored toga, što će oni moći naučiti da skijaju, dok traje njihova školica, vi ćete moći da posvetite vreme sebi i da se uživate u odmaranju ili aktivnostima koji vam prijaju. Ponekad je svima potreban predah od dece. 

Pored skijanja, Divčibare vam pružaju i druge mogućnosti kao što su Zip Line, Avantura Park, panoramske vožnje žičarom ili vožnja bicikla na stazama i ovo je živa i uzbudljiva turistička destinacija ne samo zimi već tokom svih godišnjih doba. 

Pored ovih atrakcija, možete obići i pešačke staze i uživati u čarima okolne prirode.

Praktični saveti za zimovanje sa detetom

  • Nekoliko dana pre zimovanja bilo bi poželjno da dete izbegne kontakt sa prehlađenim osobama, kako ne bi ponelo na put neke od brojnih zimskih virusa
  • Prvih nekoliko dana na planinskoj zimi je na jedan način vrsta šoka za dete. Obavezno ga dobro utoplite – kapa, rukavice,obuća i odelo od nepromočivog materijala su neophodni
  • Detetu ne biste trebali ograničavati aktivnost, ali ukoliko primetite umor, tada nikako ne trebate ostaviti dete da bude napolju, već otiđite u sobu, presvucite dete, ponudite ga hranom ili toplim čajem, a možete napraviti i kraći odmor na snegu posetom nekog od planinskih kafića

 Nadamo se da će vam ovi saveti biti korisni i da ćete uživati sa vašom porodicom na zimovanju

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *