Putovanje od Niša do Halkidikija – sve što treba znati

Putovanje od Niša do Halkidikija – sve što treba znati

Leto je uveliko u toku, i verujemo da ste već isplanirali svoj godišnji odmor, počeli da planirate putovanje i pakujete kofere. Ukoliko ste odlučili da se na letovanje zaputite automobilom, ostalo je još da se raspitate o tome šta vas čeka na putu do odredišta.

Putovanje automobilom omogućiće vam veću dozu komfora i nezavisnost. Pre svega je najbitnije da proverite funkcionalnost vašeg automobila. Bilo da vam je vozilo potpuno novo, ili da ste se neki delovima opremili putem sajtova kojima je zanimanje otkup polovnih auta, provera stanja automobila pred put je obavezna.

Ako je vaš automobil u dobrom stanju za putovanje, vreme je da se upoznate sa time šta vas čeka na putu do destinacije. Ukoliko je ove godine vaš izbor za letovanje Halkidiki, u nastavku teksta saznajte kako izgleda putovanje od Niša do ovog grčkog poluostrva.

Kako izgleda put do Grčke kroz Srbiju ?

Stanovnici Niša imaju sreće jer su im grčka ostrva i ostala letovališta veoma blizu. Ukoliko krećete iz ovog grada, trebaće vam manje novca za putarine jer ne plaćate 800 dinara na naplatnoj rampi za Niš.

automobil-voznja

Preostaje vam naplatna rampa Doljevac, koja se nalazi na udaljenosti od 24 kilometara od Niša. Cena putarine na ovoj rampi iznosi 210 dinara. Nakon ovog prelaza očekuje vas vožnja magistralom kroz Grdeličku klisuru, a potom i granični prelaz Preševo. Cena putarine na ovom prelazu iznosi 80 dinara, i nakon toga napuštate Srbiju.

Put do Grčke kroz Makedoniju

Ono što bi pre svega trebalo da vam stoji pri ruci od stvari u automobilu jeste dokumentacija. Za ulazak u Makedoniju vam nije potrebna međunarodna vozačka dozvola. Od dokumenata pripremite:

  • Pasoš
  • Vozačku dozvolu
  • Zeleni karton

Tokom vožnje kroz Makedoniju imajte u vidu da postoji radarska kontrola, pa da treba da vodite računa o saobraćajnim propisima i držite se ograničenja u vožnji.

Od samog ulaska u Makedoniju izaći ćete na autoput. Stara naplatna rampa koja vas čeka posle nešto više od 15 kilometara je prva rampa na kojoj plaćate putarinu. U Makedoniji postoje 3 naplatne rame za putarinu, i na prvoj i trećoj cena je 60 denara odnosno 1,5 evra, a na drugoj 80 denara ili opet 1,5 evra. Najmanji apoen koji primaju na rampama je 0,5 evra.

Od prve rampe do Skoplja vas očekuje put na novom asfaltu, dok posle Skoplja sledi deonica nešto neravnijeg autoputa. Ukoliko vam je potreban predah tokom puta u Makedoniji, to možete učiniti u Hotelu Romantik na jezeru Mladost u neposrednoj blizini Velesa. Na 80 km od ovog hotela nalazi se i bife Belov.

Dobar izbor za predah na putu jeste i Vila Stefani, ukoliko idete na granični prelaz Dorjan, što je najčešći izbor vozača. Isključenje za Dojran nalazi se na 20km od tunela i ovde možete da se isključite sa autoputa ako izaberete alternativni granični prelaz za Grčku do kojeg ima 38km. To je idealan izbor za one koji putuju na Halkidkiki.

Put od ulaska u Grčku do Halkidikija

Po ulasku u Grčku ulazite i u drugu vremensku zonu, pa ne zaboravite da pomerite časovnike sat vremena unapred. Na graničnom prelazu po evropskim standardima nije dozvoljeno pušenje, tako da sačekajte sledeću pauzu da zapalite cigaretu ukoliko ste pušač. Imajte u vidu da na grčkom autoputu pumpe nisu česte kao kod nas, pa vodite računa o tome koliko goriva imate.

Nakon jednog kilometra od ulaska u Grčku kreće autoput. Ograničenje brzine je 110 km/h. Kako biste stigli do Halkidikija isključite se na prvom isključenju za Solun. Kada se uključite na Ring Road samo pratite znakove za Halkidiki i željenog letovališta i smeštaja, i tamo ćete stići bez problema.

Sada kada znate šta vas očekuje na putu za Halkidiki, preostaje sam vam samo da spakujete kofere, dobro raspoloženje, i krenete na letovanje. Srećan put!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *