Mesta u Srbiji koja morate obići

Kada razmatramo gde ćemo provesti godišnji odmor ili planiramo destinacije za kratka vikend putovanja, najčešće su nam na umu odredišta van naše zemlje, na koja nailazimo u ponudama različitih turističkih agencija. Praksa da planiranje putovanja poveravamo agencijama često nas dovodi do toga da smo bolje upoznati sa turističkim specifičnostima stranih zemalja. Ipak, u poslednje dve godine sa ekspanzijom Airbnb-ja i aplikacija poput Bla Bla car sve veći broj ljudi odlučuju se za putovanja u svojoj režiji i upoznavanje turističkih potencijala svoje zemlje. Od divljih litica, preko ukroćenih kupališta na jezerima do ukusa prestonice, vodimo vas kroz neke od znamenitosti Srbije koje definitivno treba da posetite i upoznate.

 

Đavolja varoš

 

U knjigama iz geografije učili su nas da se ovaj prizor od oko 200 reljefnih figura, nastalih erozivnim procesima, nalazi u blizini Kuršumlije. Lekcije ipak nisu dovoljne da dočaraju neobičnost prizora zemljanih kipova koji se ukazuju pred vama i crvenih potoka mineralne, ali ne i pitke vode. Zemljane figure, pomalo nalik na ljudske nalaze se sa dve strane litice. Netipičnost ovog prizora uticao je na to da se za ovaj lokalitet vezuju brojne mitološke priče poput one da su figure okamenjeni svatovi, koje je Bog okamenio ne bi li sprečio venčanje brata i sestre. Pored spoja jedinstvenog prizora i legendi koje kolaju o njemu, Đavolja varoš ima da vam ponudi i prelepu, gotovo netaknutu prirodu do koje se dolazi strmovitim planinskim putevima.

 

Belocrkvanska jezera

 

Ukoliko želite da vaše slobodne dane provedete u odmoru u prirodi, Belocrkvanska jezera su oaza stvorena za odmor po vašem ukusu. Bela Crkva je naselje u Banatu bogatih prirodnih potencijala, sa više desetina jezera od kojih su mnoga pretvorena u kupališta. Oko jezera nalazi se i vikend naselje sa kamp prikolicama, kao i nekoliko hotela i vila u kojima možete odsesti za idealan odmor van gradske vreve.Ova lokacija doneće vam tišinu i mir, a predstavlja i pristupačniju alternativu odlasku na more.

 

Beograd

 

Kada pomislite na prestonicu, verovatno vam je na umu užurbanost i gužve u saobraćaju. Ipak, ukoliko svodite Beograd na to, propuštate veliki broj turističkih atrakcija, ali i lokacija za opuštanje i hedonizam koje ovaj višemilionski grad ima da vam ponudi. Od blizine planine Avale sa monumentalnim Meštrovićevim spomenikom, do šuma prisutnih u i oko grada, parkova, preplitanja arhitekture iz više epoha i ušća dve reke, Beograd je destinacija koja ima moć da vas animira i tokom višednevnih turističkih ponuda. Ono po čemu je ovaj glavni grad nadaleko poznat je ne samo bogat noćni život, već i njegovi ukusi, prisutni u raznovrsnosti restorana. Najposećeniji restorani u Beogradu često zahtevaju rezervaciju, što vam daje priliku da unapred istražite bogatstvo kulinarske ponude grada i odlučite se šta sve želite da degustirate tokom svoje posete. Nemojte propustiti da uz zvuk tamburaša ručate u jednom od autentičnih restorana Skadarlije, smeštenih sa obe strane turske kaldrme.

 

Đerdapska klisura

 

Istokom Srbije dominira Dunav u svoj svojoj moći i lepoti – ovde je Dunav u nekim delovima najširi u svom toku kroz našu zemlju i obiluje klisurama, kanjonima, pećinama i kotlinama. Đerdapska klisura je nacionalni park poznat i pod imenom Gvozdena kapija Dunava. Obilaskom klisure imaćete priliku da vidite i Golubačku tvrđavu iz 14. Veka, ali i da obiđete arheološko nalazište Lepenski Vir, čija je kultura stara oko 8500 godina. Đerdap objedinjuje sklonosti ljubitelja prirode i istorije, ali predstavlja i hedonističko utočište u restoranima pored Dunava koji služe specijalitete od sveže upecane ribe.

Proveli smo vas kroz jug i istok Srbije, dočarali vam turističke potencijale prestonice ali i jezera u Vojvodini. Svaka od ovih destinacija svedoči o bogatstvu i raznolikosti ponude naše zemlje i dokazuje da je ona zaista vredna daljeg istraživanja, i u drugim krajevima sa svim njihovim kulturnim i prirodnim specifičnostima.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *