Korisne lekcije o opuštanju

Koliko puta ste čuli onu čuvenu mantru modernog doba: “pronađite vreme za sebe, opustite se”? Iako zvuči kao neverovatno lak posao i nešto što se podrazumeva, činjenica je da nam “opuštanje” ne ide svima podjednako od ruke.

Bilo da ste mlada žena u dvadesetim koja “juri karijeru” ili da u tridesetim rešavate domaće zadatke s decom, obaveza na dnevnom planu je sve više, a vremena sve manje. Čini se da magičnih “mojih 5 minuta” zaista imaju čarobnu moć da iscure brže. Tako u svakodnevnim rutinama uvek nekako žrtvujemo upravo vreme za relaksaciju.

Predlažemo nekoliko malih ali značajnih promena i koraka koje možete primeniti svakog dana i – zaista se opustite. Pročitajte.

Ugodite sebi

Ne postoji loš način da ugodite sebi. Slušajte svoje telo, pratite osećaje koje vam šalje i radite upravo ono za čim ono najviše žudi. Možda je to nežno utrljavanje maske za lice i petnaestak minuta rešavanja ukrštenih reči? Postoji mnogo jednostavnih recepata za pravljenje maski za lice kod kuće koje će vašu kožu učiniti sjajnom i hidratizovanom. Zabavite se tako što ćete proći kroz večernju rutinu nege – od čišćenja lica, preko blagog pilinga do masaže odgovarajućom maskom ili kremom.

bademantil-maska-knjiga-devojka-opuštanje

Pexels.com

Razmazite svoje telo i sva čula. Priuštite sebi dugo tuširanje i potom gledanje filma u bademantilu koji pruža udobnost i nežan osećaj na koži. Možda vas opušta šolja čaja i čitanje romana ili volite da istražujete zanimljive uradi sam projekte na Pinterestu? Uradite šta god da vam istinski pričinjava zadovoljstvo. Vrlo brzo će vam preći u lepu naviku.

Neka stvari teku svojim tokom

Ako vam dan započinje mislima o poslu, deci ili jednostavno imate predugačku listu obaveza koje morate obaviti – vreme je da se prisetite spontanosti. Možda imate dobru organizaciju i sa uspehom završavate sav posao, ali to ne znači da ne treba da imate male predahe u toku dana.

Nekim ljudima je teško da puste da stvari teku svojim tokom. Zbog toga, koliko god apsurdno i kontradiktorno zvučalo, pokušajte za početak da isplanirate spontanost. Izaberite jedan dan u mesecu kada ćete sve raditi bez plana i prepustiti se svojoj slobodnoj, impulsivnoj i kreativnoj energiji. Nikakvi poslovi, obaveze ni zadaci ne smeju vam stati na put.

Odlazak u bioskop, restoran, celodnevno izležavanje, pregledanje društvenih mreža ili čitanje omiljenog časopisa? Dozvolite sebi da ceo dan provedete radeći šta god želite i vidite koliko se vaše raspoloženje poboljšalo.

Ponašajte se kao dete

Sećate se one naivne dečje želje da što pre odrastete? Kao deca provodimo toliko mnogo vremena razmišljajući o tome šta ćemo sve raditi u odraslom dobu. Zašto ne biste pokušali, sada kao odrasle osobe, da se prisetite detinjstva?

Šta ste voleli da radite kao dete, pre puberteta i blesavih tinejdžerskih godina? Kakav vam je bio pogled na svet? Bez čega niste mogli da živite kad ste imali 10 godina? Ako ne možete da se setite nijedne aktivnosti, “ukradite ideju” od svoje dece. Čini se neprikladnim da provedete deset minuta na toboganu ili ljuljašci? Nije važno, poenta je upravo u tome da se zabavite bez razmišljanja i budete bar nakratko bezbrižni poput deteta.

Pojačajte muziku, zapevajte i zaplešite!

Nije tajna da muzika ima veliku moć i da istinski može da poboljša naše raspoloženje. Ako zapevamo i zaplešemo, uticaće i na naš puls i moždane talase – pozitivna promena je neminovna! Napravite listu pesama koje volite ili za “đuskanje” i zaplešite solo! Čak i desetak minuta ove zabave je dovoljno da se opustite i dugo zadržite osmeh na licu.

Meditirajte “usput”

Tačno je, svi govore o meditaciji i čarobnoj zen energiji, ali ne morate nužno da imate “zen mesto” u stanu da biste se opustili na ovaj način. Zapravo, meditiranje možete isprobati čak i u hodu, sprovodeći jednostavnu mindfulness praksu. U pitanju je vežba svesnosti i prisutnosti uz pomoć koje možete da umirite svoj um i opustite telo.

kuvanje-kuhinja-namirnice

Primera radi, dok seckate šargarepu, luk ili paprika za neko pikantno jelo, zaista primetite boju povrća. Dok šetate, fokusirajte se na ritam svojih koraka. Isključite “autopilota” koji vas vozi kroz dan i uobičajenu rutinu. Obratite pažnju na stvari koje radite iz trenutka u trenutak.

Afirmacije kao podstrek

O moći afirmacija se mnogo govori, i to s ralogom. Reči imaju tu neverovatnu snagu da upravljaju našim raspoloženjem. Zapravo, ono što kažemo istinski može da vodi naš um. Zbog toga umesto uobičajenog smrknutog lica i lakonskih odgovora, sledeći put kada vas prijatelj pita kako ste, pokušajte da budete otvoreniji i pozitivniji. Osmeh i afirmativne rečenice mogu da pomognu da se osećate onako kako želite da se osećate.

Umesto: “okej sam, ide nekako”, možda možete probati sa: “dobro je, u stvari sjajno se osećam”. Prema mišljenju psihologa, ovako ne samo da ubeđujete sebe i druge, već dobijate i novu energiju i snagu da s lakoćom obavite zadatke koji su pred vama.

Probudite se sa zagrljajem – bukvalno!

Bacite pokrivače u stranu, savijte kolena, približite ih grudima i prigrlite ih rukama uz telo. Zadržite pozu 20 do 50 sekundi, a zatim otpustite i ponovite. Ovo istezanje pogađa sve mišiće u vašem telu i pomaže da se osećate odlično. Koji je bolji način za početak dana?

Još efikasnije će biti ako izdvojite vremena nakon ovog samo-zagrljaja da se istegnete. Laka jutarnja gimnastika pošto ustanete iz kreveta i te kako pomaže da energično započnete dan i budete raspoloženi.

Pravite pauze napolju

Vaša deca imaju male i velike odmore u školi, pa zašto ih ne biste imali i vi? Kad obavite neki važan posao, izađite u dvorište sa šoljom kafe ili čaja, sednite na travu ili jednostavno protegnite noge i udahnite svež vazduh.

devojka-na-pikniku-u-prirodi

Prirodno okruženje umanjuje statičnost i učamalost koju ponekad svakodnevni život donosi. Ako imate zelenilo u okolini, razbudiće vam čula i osvežiti vas u svakom smislu.

Promenite svoj način razmišljanja

Većina žena provodi dane brinući o svima – deci, suprugu, prijateljima. Drugi ljudi su uvek preči, a briga o sebi se tumači kao sebičnost, zar ne? Vreme je da promenite ovakav stav i dozvolite sebi da ne budete više na kraju tog reda. Postoji velika razlika između brige o sebi i egoizma. Ne dozvolite da zbog krivice ne ugodite samoj sebi. Poprilično je jednostavno – ako niste dobri za sebe, onda ne možete biti dobri ni za druge.

Ručni rad kao put do potpunog opuštanja

Bilo da više volite pletenje, heklanje, slikanje ili nešto drugo, pravljenje nečega svojim rukama može biti odličan način da se vaš mozak opusti. Sve što treba da uradite je da izaberete hobi koji će biti vaša kreativna meditacija i anti-stres terapija. Prema tome, sledeći put kada se osetite napeto i nervozno, uposlite prste i ispletite svoj mir.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *