Praktičan vodič kroz Niš za turiste koji slete na niški aerodrom

Ako planirate da posetite Niš, sigurno ste već počeli detaljno istraživanje svih onih znamenitosti koje ovaj autentičan grad ima da ponudi. Od bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa, preko živopisnih ulica i trgova do poznatih južnjačkih kafana – Niš je jedan od onih gradova koje nezasluženo nose epitet vikend destinacije. 

Međutim, pre nego što s puno entuzijazma krenete na put, poželjno je da se adekvatno pripremite i informišete o onoj praktičnoj strani svakog putovanja. Da li možete avionom stići do Niša? Kakav je transfer od aerodroma do centra grada? Možete li da računate na uslugu rent a car u Nišu ili da vas automobil sačeka na aerodromu bez obzira u koje vreme da sletite? Kakvo je stanje sa javnim prevozom i parkinzima?

Turisti se neretko prevare, te izdvoje samo par dana za obilazak nekadašnjeg Naisusa. Ipak, uz dobru organizaciju i plan, čak i kraće putovanje u Niš može da obuhvati većinu zanimljivih gradskih atrakcija. Pripremili smo praktičan vodič za sve turiste koji žele da dođu avionom i provedu nekoliko fantasičnih dana u Nišu. Pročitajte!

Odakle sleću avioni na niški aerodrom?

Poslednjih nekoliko godina turisti iz cele Evrope mogu da posete Niš zahvaljujući naglom razvoju niškog aerodroma „Konstantin Veliki“, velikom broju avio-linija i jeftinim avionskim kartama. Uz manje promene i „turbulencije“ izazvane pandemijom, saobraćaj na niškom nebu se odvija aktivno i nesmetano skoro deset godina. 

Trenutno na „Konstantin Veliki“ sleću avioni niskotarifnih kompanija Wizz Air, Ryanair, švajcarskog avio-prevoznika Swiss i nacionalne avio-kompanije Air Serbia. Dostupni su letovi iz Beča, Frankfurta, Dortmunda, Stokholmma, Milana, Bazela i Memingena, ali i sezonski letovi iz Tivta, Antalije i Krfa.

Nove avio-linije u 2022. godini

Niški aerodrom „Konstantin Veliki“ poslednjih godina je doživeo neverovatan progres. U toku su radovi na rekonstrukciji postojeće zgrade, kao i na izgradnji nove terminalne zgrade i novog SMATS-a tornja. Ulaganje u infrastrukturu prate i neki novi ugovori i najavljene avio-linije. Tako je u oktobru Vlada Srbije usvojila Odluku o proglašenju linija u javnom interesu u vazdušnom saobraćaju i raspisan je tender za subvencije letova iz Ljubljane, Tivta, Istanbula, Frankfurta, Kelna, Atine i Beograda.

Kako je najavljeno, planira se da se nove linije uspostave u periodu od dve godine, počev od 1. januara 2022. do 31. decembra 2023. godine. To znači da će turistima uskoro biti dostupna dva leta nedeljno iz slovenačke prestonice, Istanbula, Kelna i Frankfurta, a isti broj letova na nedeljnom nivou se očekuje od i do Atine i Tivta tokom letnje sezone. Zanimljivo je da su u planu čak četiri leta nedeljno iz Beograda.

Takođe, ukoliko pregovori sa Vladom Gruzije proteknu u najboljem redu, vrlo je moguće da će turisti iz ove bivše sovjetske republike već od maja 2022. godine moći da slete direktno iz Kutaisija na niški aerodrom.

Za turiste sa Malte irska avio-kompanija Ryanair najavljuje obnovu letova od 10. januara 2022. godine.

Gradski prevoz, taksi ili rent a car – koju opciju odabrati za transfer i obilazak grada?

Kada je u pitanju snalaženje kroz niški gradski saobraćaj, turiste uglavnom brine transfer od aerodroma. Međutim, kako se „Konstantin Veliki“ nalazi samo 3,5 kilometara od centra grada (na severnom izlazu iz Niša ka Beogradu), postoji nekoliko raspoloživih opcija koje posetiocima olakšavaju dolazak do urbanog gradskog jezgra.

Pre svega tu su autobusi na redovnim linijama 34А i 34B, koji polaze sa aerodroma na svakih 15 minuta radnim danima, dok su vikendom polasci na svakih pola sata. Karta ima prihvatljivu cenu (60 dinara za jednu vožnju), kupuje se u autobusu kod konduktera i plaća se isključivo u dinarima. U pitanju su kružne linije kojima relativno brzo možete da stignete do autobuske i železničke stanice i centra grada (linija 34A) ili u gornji deo grada, prema Tehničkim fakultetima, Merkatoru i Trošarini (linija 34B).

Druga opcija je vožnja nekim od brojnih taksija koji čekaju na aerodromu. Ovo je skuplja varijanta, vožnju do centra grada taksisti vam mogu naplatiti i više od 350 dinara. Visoke cene taksi prevoza treba imati u vidu i kada razmišljate o obilasku grada. Uvek je isplativija opcija korišćenje javnog prevoza (postoji više od 10 linija) ili iznajmljivanje automobila u nekom od rent a car servisa.

Za sve koji žele kompletan komfor i uživanje i vole da drže tok putovanja – i volan – u svojim rukama, u Nišu je 24h dostupna usluga rent a car. Uz pouzdanu agenciju za rentiranje automobila možete da računate na siguran auto i da dogovorite da vas vozilo čeka na aerodromu. U udobnim automobilima obilazak Niša i svih njegovih znamenitosti postaje prijatno iskustvo na najvišem nivou. Još jedna pogodnost, kada se vaše putovanje završi, automobil možete ostaviti na aerodromu ili na nekom drugom mestu u gradu, gde se dogovorite sa agencijom.

Gde se parkirati u Nišu?

Za turiste koji se opredele da Niš upoznaju koristeći gradski ili taksi prevoz, pitanje parkinga je zanemarljivo. Međutim, oni koji se odluče da iznajme automobil moraju pored turističkih obilazaka unapred da planiraju i parkiranje. U Nišu, nažalost, kao i u drugim većim gradovima Srbije nema dovoljno mesta za parking. Ipak, mogućnosti postoje – od parking mesta u ekstra, crvenoj i zelenoj zoni, do parking garaža.

Ekstra parking zona

U ekstra parking zoni postoji vremensko ograničenje za korišćenje mesta od sat vremena, a cena za jedan čas parkiranja iznosi 80 dinara. U ekstra zoni su parking mesta na Trgu Republike, u Ulici Nikole Pašića (od Nade Tomić do Milorada Veljkovića Špaje), Pop Luke Lazarevića (od Ulice Nikole Pašića do Dušanove), Đuke Dinić (kod pijace „Tvrđava“) i na Bulevar Nemanjića kod pijace „Krive livade“.

Crvena parking zona

Crvena parking zona se uglavnom odnosi parking mesta u centru grada, s tim što je vremensko ograničenje za parkiranje dva sata. Cena za prvi čas parkiranja iznosi 50 dinara, dok se drugi sat naplaćuje 150 dinara.

Zelena parking zona

Najviše mesta za parkiranje ima u zelenoj zoni i ovo je ujedno i najisplativija varijanta. Vremensko ograničenje za parkiranje je 3 sata, a cena parkiranja po započetom satu iznosi 37 dinara.

Vreme naplate parkiranja je radnim danima od 7h do 21h, a subotom od 7h do 14h. Nedeljom se parkiranje ne naplaćuje.

Parking garaže u Nišu

Još jedna opcija za parkiranje u Nišu su javne garaže. Trenutno u gradu postoje tri parkirališta ove vrste, „Sinđelićev trg“ (iza Narodnog pozorišta), „Čair“ i „Goran Ostojić“ (kod Doma zdravlja). Radno vreme sva tri parkirališta je 00-24h i nema vremenskog ograničenja za parkiranje. Usluga se naplaćuje po započetom satu 50 dinara u garaži „Sinđelićev trg“ i 40 dinara u garažama „Čair“ i „Goran Ostojić“.

Na kraju, ukoliko ste ograničeni vremenom i dolazite u Niš na vikend ili 3-4 dana, pametna (i isplativa) varijanta je let avionom i rent a car sa niškog aerodroma. Uz ove praktične informacije o gradu, sasvim je izvesno da će biti mnogo lakše da obilazak niških turističkih znamenitosti sprovedete u delo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *