9 korisnih stvari u automobilu za putovanja

Planirate putovanje automobilom? Postoji više koraka koje bi trebalo preduzeti tokom pripreme, a ovo su korisne stvari koje treba imati u automobilu tokom putovanja.

Putovanja automobilom nam pružaju slobodu da istražujemo sve što nas zaintrigira tokom samog putovanja, pravimo češće pauze i stignemo na destinaciju odmorniji.

Međutim, ako se ne posvetite pripremi za ovakvo putovanje, lako možete izvući deblji kraj. Pre svega je potrebno da pripremite automobil i stvari koje će vam biti potrebne, jer ćete u tom slučaju biti spremni za gotovo sve što vas može snaći na putu.

Budite sigurni da automobil može da podnese put

Poslednja stvar koja želite da vam se desi na putovanje jeste da vam automobil odustane sa radom na sred puta. Čekanje šlep službe, traženje majstora, dodatni troškovi, nerviranje, kašnjenje… mislim da je jasno o čemu pričamo.

Najbitnije stvari koje treba da proverite su gume, kočnice, tečnosti i akumulator.

Gume i kočnice su svakako najbitniji, jer imaju najviše uticaja na upravljivost automobila. Tečnosti (motorno ulje, antifriz, kočiona tečnost, tečnost za brisače) su tu da osiguraju funkcionisanje raznih sklopova. Proverite da li je blizu interval zamene i da li ima dovoljno tečnosti.

Kada ste kupili akumulator? Ako je prošlo tri godine, možete očekivati da će uskoro doći vreme za zamenu. Da li čekati da crkne na putu ili ga zameniti pre polaska… Imajte na umu da paljenje preko kablova nije više toliko dobro kao ranije, jer automobili imaju mnogo više elektronike i možete je spržiti ako ne znate šta radite.

Utvrdite šta vam treba ili posetite auto-mehaničara, pravac prodaja auto delova, i nemate brige.

Korisne stvari koje treba imati u automobilu

Već smo pisali o tome šta treba da znate ako idete kolima na more, i da u automobilu svakako morate da imate obaveznu opremu.

Možete proveriti šta vam od opreme treba u zavisnosti od zemlje ovde.

A sada ćemo vam reći o sitnicama koje vam mogu biti vrlo korisne na putu.

#1 Blutut hedset

Ne preporučujemo razgovor mobilnim telefonom u toku vožnje, jer sve što ometa vozača u toku vožnje predstavlja opasnost. Ali ako ste baš sigurni da ćete razgovarati u toku vožnje, onda investirajte u blutut hedset i moći ćete da razgovarate sa rukama za volanom.

Mnogi automobili imaju svoje sisteme za povezivanje telefona preko blutut konekcije, pa ako do sada niste, proverite kako funkcioniše.

#2 Baterijska lampa

Verovatno je već imate u kolima, ali nemate, sada je vreme da je ubacite.

#3 Bežični punjač za telefon

Koristimo telefone non stop, a još ako planirate da koristite telefon kao uređaj za navigaciju, obavezno ponesite punjač. Ako vam automobil stane pored puta, nećete imati napajanje iz automobila i biće vam potreban bežični punjač.

#4 Držač za telefon

Kada smo već kod navigacije, znamo da može biti zabavno igrati se relija i oslanjati se na suvozača da vam pruži instrukcije, ali ipak je praktičnije da postavite telefon tako da možete jasno da vidite gde treba skrenuti.

#5 Grickalice

Grickalice su sastavni deo svakog putovanja, ali umesto da se odlučite za brzu hranu ili preskupe grickalice sa pumpe, opremite se pre nego što krenete. Spremite zdraviju varijantu i spakujte orašaste plodove (badem, lešnik), proteinske čokoladice i neko voće.

#6 Voda

Neka svaka osoba u kolima ima flašu vode za sebe. Tako ćete lako pratiti ko je koliko hidriran.

#7 Upaljač

Nikad ne znate kada će vam zatrebati, a nije kao da je reč o skupom alatu.

#8 Kišobran

Recimo da pljušti napolju, a vi morate da izađete iz automobila. Vraćate se unutra polu mokri i kreće da se širi onaj miris vlažne tkanine po unutrašnjosti… Ponesite kišobran.

#9 Krema za zaštitu od sunca

Deo tela na strani prozora nam je više izložen suncu i potrebno ga je zaštiti od zračenja. Pa čak i kad je prozor zatvoren.

Ne zaboravite na gotovinu za plaćanje putarina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *