Tragom vina – vinarije u okolini Niša koje vredi posetiti

Ako je verovati starim Latinima, „u vinu je istina“. No pored ove antičke mudrosti, nije naodmet napomenuti da je u vinu i uživanje. Tamjanika, smederevka, šardone, rizling, merlo, keberne –  niški kraj je poznat po kvalitetnim sortama grožđa i ukusnim vinima.

Pravljeno po staroj recepturi, čuvano na optimalnim uslovima, vino delikatnog ukusa iz niških i topličkih vinograda osvaja na prvi (ili drugi) gutljaj. Za sve koji sebe ubrajaju u velike poštovaoce vina, izabrali smo nekoliko vinarija u okolini Niša koje vredi posetiti.

U vinu je istina – ali samo ako se pravilno čuva!

Pre nego što krenemo u obilazak vinarija, otkrivamo vam nekoliko zanimljivosti o vinu. Kao sofisticirano piće u kome ljudi uživaju vekovima, kvalitetno vino za mnoge predstavlja pravo umetničko delo. S obzirom da su potrebne godine da se dobije vino savršenog ukusa, njegova proizvodnja zaista predstavlja umetnost i veštinu.

Da bi zadržala svoj specifičan ukus, pojedina vina zahtevaju posebne uslove čuvanja. To se uglavnom odnosi na temperaturu i vlažnost flaše, ali i položaja boce sa vinom. Ukoliko želite da sačuvate staro i kvalitetno vino za neku specijalnu priliku, poželjno je da to bude u prostoriji sa optimalnom vlažnošću vazduha (od 50 do 75 procenata), na temperaturi između 12 i 16 stepeni Celzijusovih – kao što je to u podrumima vinarija.

Naravno, nije neophodno da imate vinski podrum da biste uživali u vrhunskom vinu i njegovom jedinstvenom ukusu i mirisu.  Mlađa vina mogu se držati u zamračenom špajzu, na primer. Ipak, za skupocena i stara vina najbolje rešenje su rashladne vitrine kao što su, primera radi, Candy vinske vitrine koje automatski podešavaju idealne uslove za čuvanje vina.

Pre probanja, degustatori blago promućkaju vino u čaši da „oslobodili“ njegovu aromu. Interesantno je da se iz istog razloga čaša ne puni više od jedne trećine – tako se ostavlja prostor za mirise. Aroma vina može mnogo reći o njegovom poreklu – što je miris intenzivniji veće su šanse da je grožđe uzgajano u toploj klimi, npr. Mlađa vina imaju tendenciju da mirišu na voće, dok će stariji primerci češće imati miris „slanog“ ili začina. Stara vina takođe „ne vole“ pomeranja, pa je tako najbolje čuvati ih u horizontalno položenim bocama.

Vinski podrum Malča – putovanje kroz vinsko vreme

Kao jedinstven spoj istorije i tradicije, u vinskom podrumu Malča proizodi se i čuva crveno suvo vino, rubin crvene boje i moćnog ukusa i mirisa, zvučnog imena „Konstantin Veliki“. Pored vina rimskom imperatora tu je i sofisticirano belo vino „Carica Jelena“.

Sva vina iz malčanskog podruma odlikuju se visokim stepenom kvaliteta, napravljena od najboljih sorti grožđa ovog kraja – Kaberne sovinjon, Merlo, Frankovka ili Crna Tamjanika. U okviru „vinske ture“, odnosno posete ovoj vinariji možete čak i putovati kroz vreme. Naime, ljubitelji vina mogu da biraju hoće li degustirati vina i hranu iz različitih vremenskih epoha: u Rimskoj kući služe se delikatesi iz rimskog jelovnika, u Srpskoj kući domaći delikatesi, a u kući Nemanjića u ponudi je meni iz doba slavne dinastije. Tu je i savremena vinarija. Zbog ovih mogućnosti, vinski podrum u Malči se neretko ubraja u obavezne atrakcije niškog kraja.

Izba Jovanović – Umetnost žetve

Shvatajući vino kao umetničko delo, u Izbi Jovanović posvećeno proizvode kvalitetno vino sorte Merlo. Vinski podrum u u selu Vele Polje na 20 kilometara severno od Niša predstavlja karakterističan spoj magične prirode, ljubavi prema muzici i vinu vrhunskog ukusa. Zbog toga je obavezna stanica na vinskoj mapi niškog kraja svakog pravog ljubitelja vina.

Ocenjeno kao drugo najbolje crveno vino u kategoriji internacionalnih sorti u Srbiji, 100% merlo vino odlikuje se primamljivim voćnim mirisom. Diskretne mirisne arome ljubičice i vanile, uparene sa eksplozivnim ukusom voćnih aroma poput šljive, borovnice, crvene ribizle i trešanja opčiniće vas već sa prvom čašom.

Toplički vinogradi – ukus Srbije

Obilazak vinarije „Toplički vinogradi“ mnogi opisuju kao iskustvo koje se ne propušta. Na malo više od 30 kilometara od Niša, u srcu Toplice i selu Gojinovac nalazi se impozantno arhitektonsko zdanje okruženo vinogradima. Vinarija koja se može pohvaliti najsavremenijom tehnologijom proizvodnje vina mesto je okupljanja svih poštovalaca kvalitetnog vina.

U podnožju Kopaonika u vinogradima na preko 40 hektara zastupljene su različite sorte grožđa – od belog Šardone i Sovinjon, do crvenog Kaberne Sovinjon, Merlo, Burgundac i autohtone sorte vinove loze Prokupac. Zanimljivim turama kroz vinski podrum i vinograd, te bogatom degustacijom, u „Topličkim vinogradima“ se polako vraća stari sjaj ove sorte grožđa, kojoj je Toplica posvetila i manifestaciju „Dani prokupca“.

Doja – tradicija koja se neguje

Još jedna vinarija u topličkom kraju koja baštini tradiciju proizvodnje kvalitetnog vina jeste vinarija „Doja“ u Donjoj Jošanici kod Blaca. Pod sloganom da se „vino deli sa najdražima“ ova vinarija ima otvorena vrata za posetioce tokom cele godine.

Otkrivajući autentičnost topličkog vinogorja kroz primamljive ukuse crvenog i belog vina, porodična vinarija „Doja“ ponosi se svojom dugom istorijom. Naime, neki zasadi vinograda na padinama planine Jastrebac iz kojih potiče vino „Doja“ datiraju s kraja 19. veka.

Vinogradi se prostiru na 36 hektara zemlje i u njima su zastupljene sorte belog grožđa – Tamjanika bela, Pinot Grigio i Šardone, kao i crnog – Kaberne Sovinjon, Merlo i čuveni Prokupac.

Pored ovih upečatljivih vinskih podruma, koji čuvaju tajne aromatičnih vina Srbije, vinsku turu od Niša možete usmeriti i prema sokobanjskom kraju, gde se naročito ponose pikanterijama sa juga i kvalitetom vina iz svojih vinograda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *