Protetika kao zamajac dentalnog turizma u Nišu?

Niš na raskrsnici puteva, nije samo rodni grad Cara Konstantina, već je, kao regionalni univerzitetski centar iznedrio generacije lekara, stomatologa, inženjera, programera i slično.

U ovom tekstu govorimo o protetici, koja može i treba da bude zamajac dentalnog turizma, budući da postoje brojne stomatološke ordinacije u Nišu koje mogu pružiti vrhunsku uslugu po cenama koje su povoljnije nego u Beogradu, a kamo li u regionu.

Aerodrom u Nišu, izgleda da uvodi još 12 novih letova, pa pročitajte i saznajte kako možete da se iz Niša vratite sa lepšim osmehom!

Zubne krunice izrađene od metala i keramike

Stomatolozi i protetičari su ovaj tip zubnih krunica počeli da izrađuju još od druge polovine pedesetih godina dvadesetog veka. Tokom decenije koja je sledila, ove su krunice postale „zlatni standard“ za reparaciju, naročito prednjih zuba, i to tamo gde je bilo potrebna nadomešćivanje praznine u vilici.

Kada se preporučuju?

Metalo-keramičke krunice su vrsta krunica sa metalnom bazom. One se preporučuju se radi estetike ili ako zubu na primer nedostaje neki deo pa se njome mora nadomestiti ona prirodna struktura koja treba da izdrži sile žvakanja. Takođe, ove metalo keramičke krunice se rade ukoliko su stare krunice dotrajale ili nisu dobro izrađene ili možda nedostaje neki zub u vilici.

U ovo moderno vreme njihova velika popularnost postepeno nestaje jer se stalno pojavljuju savršeniji vidovi protetike i restauracije zuba. Uprkos svim tim novim trendovima, treba imati na umu da se ova klasična metalo-keramička krunica može pohvaliti dugom upotrebom i ima odlične karakteristike i brojne zadovoljne korisnike.

Kako se prave metalo-keramičke krunice? Ovo su hibridi metala i keramike, proizvode se tako što zubni tehničar najpre pravi tanki metalni skelet koji se uklapa preko zuba. Sloj keramike se zatim nanosi i stopi preko njega u specijalnim laboratorijskim pećima na visokim temperaturama, dajući krunici i oblik i boju pravog zuba.

1) Prednosti metalo-keramičkih krunica

Vrlo su jaki i izdržljivi. Zbog toga metalo-keramičke zubne krunice mogu biti dobar izbor za prednje, ali i za zadnje zube.

Izgledaju prirodno.

Za neke ljude i neke primene velika prednost ovakve krunice nad metalom je jednostavno činjenica da je zub obojen prirod nom bojom

2) Nedostaci

Postoje neki manji nedostaci u vezi ovih zubnik krunica. Kao prvo, pojavljuje se fenomen „tamne linije„. On se javlja u slučaju kada se metalni materijal koji se nalazi ispod površine keramike krunice ponekad vidi kao tamna crta na samoj ivici krunice. Zubar će obično pokušati postaviti ivicu krunice odmah ispod linije zubne desni. No, ako se desi da se one povuku iz zubnog mesa, ova tamna crta može se videti, čime se kvari izgled krunice.

Postizanje vrhunske estetike može biti izazov

Iako izgled krunice može biti odličan, često je teško napraviti baš takav zub – koji izgleda prirodno, poput najboljih čisto keramičkih krunica. Najveći je problem u celom porcesu maskirati metalnu podkonstrukciju krunice pokrivanjem sa relativno neprozirnom keramikom. Iako to ne stvara problem u svim slučajevima, to često ume da bude pravi izazov.

Izdržljivost

Moguće je da porculanska površina krunice bude načeta, odlomljena, zacepljena. Ali, to je rizik kod svake krunice, kako od obične keramike tako i kod ovih kombinovanih modela.

Ako dođe do loma, najbolje rešenje bilo bi stvaranje nove krunice. Kao kompromis, neka manja naprsnuća mogu biti ispolirana.

Metalo-keramičke krunice ponekad, kog jakog zagriza mogu tarenjem i škripanjem krckati susedne zube. Naime, keramička površina  može “potrošiti” prirodne zube jakim zagrizima i stezanjem vilice. Ovo može da bude problem kod ljudi koji noću stiskaju jako vilice.

Kako se određuje boja zuba i oblikovanje

Boja se određuje „ključem boja“, na dnevnom svetlu i treba imati velikog iskustva odrediti baš pravu nijansu boje. Velika pažnja se obraća na senke koje prate konture i zaobljenost na površini i dubini krunice.

Drugi način je pomoću ključa „Vitapan 3 D master“ (Vitapon 3D master shade guide). On daje mogućnost primene širokog spektra prirodnih boja zuba.  Kombinuje nekoliko karakterističnih osobina kvaliteta zuba: osvetljenost, zasićenost boje, vrstu boje. Pri svakom koraku imamo nekoliko podgrupa koje stomatologu i zubnom protetičaru daju najprikladniju nijansu boje zuba-krunice.

Kod bojenja keramičkih krunica veliku ulogu ima dobar sloj opakera, pa tako korišćenjem tamnije opakera dobija se dubina boje (okluzalno se nanosi nerpoziran sloj keramike, dentin opaker, zatim se nanosi dentinska boja, a preko nje, gleđna masa). Glaziranjem krune se postiže nežnost boje.

Neke finese

U proceduri izrade metalo- keramičkih i keramičkih krunica treba koristiti čiste boje, bez primesa. Takođe, dobri protetičari znaju za neke finese poput: maskiranja užeg prostora između zuba, da svetlija boja zubu daje na veličini i blizini, a horizontalne linije naglašavaju širinu, previše kratak zub vizuelno se može produžiti jakim belim bojama, a interaproksimalne površine bojimo dva puta i tako naizgled povećavamo dužinu zuba. Da bi neki predugački zub izgledao kraće koristi se keramički prah koji imitira demarkaciju cementno gleđnog dela, a može i oblikovanjem da se ureže u krunici i da se naglasi cervikalnim bojenjem, tj. ako se potamni cervikalni deo.

Oblikovanje zuba tj. krunica

Oblikovanje zuba je veoma osetljivo pitanje i ovde se veoma vodi računa na oblik i veličinu te se tako tokom obrade zuba posmatra detaljno i planira dobra priprema zuba, izrada udubljenja, neravnine zuba, pojava senke, refleksija svetlosti itd.

Raspored zuba u vilici je još jedan važan faktor – stomatolog proteričar mora dobro da pazi na svaki mali detalj rasporeda zuba u vilici, na veličinu horizontalnog i vertikalnog preklopa, interincizivno rastojanje (to je razlika u dužini gornjih centralnih i lateralnih sekutića. Centralni sekutići su malo duži od lateralnih). Mora se voditi računa kad se naglašavaju incizivna udubljenja, prostor između sečivih ivica susednih zuba.

Bezmetalne zubne krunice

Stakleno-keramičke zubne krunice

Hibrid stakla i keramike se za izradu krunica koriste od 70-ih godina prošlog veka. Imaju visoku mehaničku čvrstoću i izuzetna estetska svojstva. Staklo-keramika se koristi za izradu nemetalnih zubnih krunica koje reflektuju svetlost i odlično imitiraju prirodni zub. Posebno su cenjeni za reparaciju frontalne regije, regije osmeha, ali zbog njihove odlične tvrdoće često se koriste i u zadnjem delu, na primer u premolarima.

Zubne krunice od cirkona i keramike

Cirkonsko-keramičke krunice koriste se u protetici i lečenju vilice poslednjih 15 godina i imaju poseban estetski učinak. Za razliku od običnih keramičkih krunica koje se peku u pećnicama, zubne krunice od cirkonijevog oksida izrađene su preciznim CAD / CAM mlevenjem keramičkih blokova. To je vrlo čvrst materijal koji se često prepoznaje po izvanrednoj belini. Kao takav se preporučuje za frontalnu regiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *