Niš i okolina – Prirodne lepote juga koje morate da vidite uživo

Kao najveći grad na jugu Srbije i jedan od najstarijih gradova na Balkanu, Niš vekovima unazad nosi nezvaničnu titulu “kapije Istoka i Zapada”. Zbog svoje bogate istorije, nekadašnji Naissus ili Nais i danas privlači veliki broj posetilaca, koji idu tragom Kelta i Rimljana.

Međutim, pored raskošne tradicije i kulture utkane u priču o gradu Nišu, turisti otkrivaju i nesvakidašnje prirodne lepote ovog kraja. Jednom kada prošetate Niškom banjom, popnete se na Trem ili prošetate poljem lavande u selu Tamnjanica biće vam jasno zašto je Niš nezaobilazna tačka na mapi svakog ljubitelja prirode i putovanja.

Zato smo u ovom tekstu izdvojili nekoliko prirodnih atrakcija niškog kraja koje morate da vidite uživo. Pročitajte!

Niška banja, topla voda – za Nišlije živa zgoda

Opevana u čuvenoj pesmi, Niška banja je prema mišljenju meštana, ali i svih koji su bar jednom posetili ovo odmaralište, zaista “živa zgoda”. Udaljena od Niša svega 10 kilometara, smeštena u podnožju Koritnika, lekovita i mirna Niška banja je idealno mesto za šetnju i odmor. 

Njeno glavno bogatstvo su termomineralne vode i prirodno mineralno blato. Kao razvijen terapeutski i medicinski centar smatra se izvanrednim lečilištem za sve koji boluju od kardiovaskularnih i reumatskih bolesti. U okviru usluga banjskog turizma ovde možete uživati u masažama i drugim wellness sadržajima.

Posebno je zanimljivo što se lepotama Niša i Niške banje možete diviti i iz ptičje perspektive. Naime, na 4 km od centra banje, na 550 mnv nalazi se paraglajding poletište Koritnik. Uz profesionalne instruktore i odgovarajuću sigurnosnu opremu let iznad Nišavske kotline je sasvim izvesno iskustvo koje ćete pamtiti čitavog života.

Sićevačka klisura – Selfi u kanjonu Nišave

Dugačka 17 kilometara, neobično lepa i “fotogenična”, Sićevačka klisura je jedno od najimpresivnijih čuda prirode niškog kraja. Ukoliko ste ljubitelj planinarenja, alpinizma i paraglajdinga, nemojte propustiti ovaj deo kanjona Nišave.

Usečena između Suve planine i Svrljiških planina Sićevačka klisura je sjajno mesto za ekstremne sportove poput slobodnog penjanja (free climbing) i raftinga. One koji su dovoljno istrajni u pešačenju, na kraju sela Sićeva čeka prava nagrada – vidikovac i “selfie point” sa kog se pruža najlepši pogled na klisuru.

Pored impoznatne i netaknute prirode Sićevačka klisura se otkriva turistima i kao mesto bogate tradicije. Tako na putu do vidikovca možete posetiti dva značajna pravoslavna hrama – manastir Svete Bogorodice i manastir Svete Petke Iverice. Još jedna znamenitost vredna pažnje je svakako  Hidrocentrala “Sveta Petka“, koja je izgrađena prema projektu Nikole Tesle i Đorđa Stanojevića. Zanimljivo je da je njenim puštanjem u rad 1908. godine osvetljena prva kuća u Nišu. Elektrana i danas snabdeva Niš strujom.

Suva planina i Trem – Alpi na jugu Srbije 

Niš je značajno mesto na mapi srpskog turizma i zbog obližnje Suve planine, koju je Jovan Cvijić nazvao Alpima na jugu Srbije. Uspon na Trem, najviši vrh ove impozantne planine, predstavlja pravi izazov i raj za sve pustolove, planinare i ljubitelje divlje prirode. 

Planina se nalazi na svega dvadeset kilometara udaljenosti od centra Niša (tačnije, počinje od Niške banje) i prostire se pravcem severozapad-jugoistok. U ovom specijalnom rezervatu prirode živi preko 25 vrsta sisara, 139 vrsta ptica, 13 vrsta gmizavaca, 259 vrsta insekata i čak 86 vrsta leptira. Zbog toga je osvajanje bilo kog vrha Suve planine – od Sokolovog kamena, preko Mosora do Trema pravo uživanje za sve alpiniste koji vole da bolje upoznaju floru i faunu lokaliteta.

Tamnjanica – Provansa na južnjački način

Prelepe plantaže lavande su glavni razlog što je jedno selo na jugu Srbije oživelo. U pitanju je Tamnjanica, malo naselje u blizini Bele Palanke, na dvadesetak kilometara od Niša. Zbog miomirisa lavande, ruža, smilja i borovnice ova sve popularnija turistička atrakcija dobila je simboličan naziv “Provansa juga Srbije”.

Nepregledna polja ljubičaste boje privlače mnoge turiste zbog svoje lepote, pa bez sumnje postaje jedna od omiljenih domaćih lokacija za fotografisanje u letnjem periodu, pre nego što berba lavande počne. 

Kamenički vis, Oblačinsko i Krajkovačko jezero – omiljena niška izletišta

Smešten na ograncima Svrljiških planina na oko 800 mnv, Kamenički vis je savršeno mesto za jednodnevni odmor u prirodi. Kako je udaljeno od Niša nekih 14 kilometara, ovo izletište je pristupačno i lako za obilazak. Izlet do Kameničkog visa obavezno treba da obuhvati i posetu Spomenika na Čegru, Latinskoj crkvi i obližnjeg manastira Sveti Jovan.

Oblačinsko i Krajkovačko jezero su odlične lokacije u niškoj okolini, pogotovo za ljubitelje pecanja i kupanja. Od Niša do Oblačine ima oko 20 kilometara, a do Krajkovačkog jezera oko 27 kilometara.

oblačinsko-jezero-niš

Premda su jezera turistički neuređena, važe za omiljena izletišta Nišlija. Kupanje, sunčanje, kampovanje i uživanje u hladu okolnih hrastovih šuma samo su neke od aktivnosti zbog kojih su ove dve turističke atrakcije sjajan izbor za obliazak i posetu.

Okolina Niša – put Toplice i Lužnice

U području oko Niša ima još mnogo prirodnih lepota. Ukoliko krenete put Topličkog kraja otkrićete magičnu Đavolju varoš i lekovitu Prolom Banju. Na putu do ovih destinacija možete svratiti do arheološkog nalazišta Pločnik, nadomak Prokuplja i upoznati se sa bogatom istorijom ovog kraja koja datira još iz doba neolita. 

Sa druge stane, ako se uputite prema Svrljigu i Staroj planini, oduševiće vas divlja lepota lužničkog kraja i prirodne znamenitosti poput kanjona Rosomače i vodopada Tupavica, Bigar i Čunguljski skok. Uspon na Babin Zub i Midžor takođe važe za vredne i uzbudljive aktivnosti koje podižu adrenalin.

Zbog toga što se smatra jednom od najlepših i prirodno najbogatijih regija na Balkanu, Niška kotlina sa Nišom u centru je izuzetno mesto za život. Možda ovaj kraj baš vas privuče da pronađete stan i preselite se u Niš i uživate u njegovim vrednim prirodnim  znamenitostima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *