Krit – destinacija mitova i istorije

Gde se rodila evropska civilizacija?

Ne dozvolite da vas zavaraju da je to bio antički Rim. Bar kada govorimo o našem kontinentu, evropska civilizacija počinje na Kritu. Čuvena Minojska civilizacija čije je sedište bilo upravo na ovom ostrvu, udarila je temelj za dalji razvoj starog grčkog sveta. U ovom tekstu možete da pročitate zašto vam preporučujemo baš ovu destinaciju ukoliko se odlučite za letovanje u Grčkoj.

Ako vam kažemo da je kralj svih grčkih bogova, Zevs, rođen ovde, i da je, otac medicine, Hipokrat, tvdrio da je vazduh na Kritu isceljujuć, pa je kao recept svojim pacijentima prepisivao ovu destinaciju, jasno je da je reč o posebnom mestu. 

Kao raskrsnica puteva gde su se Azija i bliski istok neprekidno sudarali sa Evropom i Afrikom, ostavljajući svako ponešto od svoje autentičnosti, Krit nosi u sebi raznolikost koju ćete retko gde naći. Neodoljivi šarm orijenta, neukrotivost divlje Afrike, blizina Italije, doprinele su bogatoj kulturi i istoriji. 

Ovo vam nije dovoljno?

Pa dobro, idemo dalje…

Ostrvo Krit 

Krit je najveće Grčko ostrvo, a peto po veličini u Mediteranu, odmah posle Korzike, Sicilije,  Kipra i Sardinije. Ako bi krenuli sa istočne na zapadnu stranu, prešli bi oko 350 km.  

Takođe, nije mala stvar da vas zapljuskuju vode tri mora. Kao što znate, ako se odlučite da letujete na Kritu, možete se pohvaliti da ste se (o)kupali u Libijskom, Egejskom i Jonskom moru. Ostrvo je poznato po kristalno čistom moru i plažama čije lepote retko koje plaže mogu da nadmaše. Grčka je inače druga zemlja u EU po broju plavih zastava, a ukoliko posetite ovo mediteransko ostrvo, bićete srećni da znate da je Krit ponosni vlasnik njih 112. 

I još nešto, samo nekoliko plaža na svetu ima ružičastu boju peska, od toga, Krit ih ima dve.  Ovu jedinstvenu boju peska naći ćete na plažama Balos i Elafonisi. Sem pomenutih najbolje plaže na Kritu su i Mataia i Ammoudi, Bali, Malia, Matala, Flasarna, Kedrodasos, Peristeres, Gerani i Rimondi.

Dakle, ukoliko želite da uživate u istorijskim znamenitostima ili biste samo da leškarite na suncu, Krit je mesto za svakoga. Bilo da ste solo, bilo sa porodicom. 

Popularne destinacije koje rado preporučujemo

krit-heraklion-leto-smiraj-dana

Ono što može da predstavlja “problem” ako se odlučite za ovu destinaciju je pitanje gde letovati na Kritu. Ako vam je lakše da neke dileme otklonite ili dobijete informacije iz prve ruke, postoje turističke agencije čiji zaposleni će vam rado odgovoriti na sva pitanja koja vas zanimaju. Do tada, možda vam pomognu neke od sledećih informacija. 

Heraklion je glavni grad i glavna luka. Najveći broj turista sleće upravo na aerodrom u ovom gradu i nastavlja svoj put dalje. Ovde možete uživati u muzejima, crkvama, predivnim trgovima, Starom gradu… 

Hanja – drugi grad po veličini na Kritu i po mnogo čemu sličan Heraklionu. Poznat po svojoj Venecijanskoj luci i krivudavim uličicama koje nose duh Italije.  Ako se pitate gde se nalaze dve gore pomenute plaže, Balos i Elafonisi, u blizini Hanje je tačan odgovor.  

Agios Nikolaos – na severoistočnoj obali Krita smestio se pravi mali dragulj od grada, potpuno drugačiji od ostalih na ostrvu. Smešten na zalivu Mirabelo, na ovom mestu se kontrast između starog i novog najviše i najbolje oseća. Posebna atrakcija je i “unutrašnja“ luka koja je zapravo jezero. Sve ovo Agios Nikolaos čini jednim od najposećenijih gradova na Kritu koji je uprkos svemu tome zadržao svoju autentičnost.

Retimno – Iako Hanja privlači najviše pažnje, Retimno je grad koji nikad ne spava. Kao sedište Kritskog univerziteta ovo je pravi grad studenata i dobrog provoda. Kilometrima dugačko šetalište, predivne plaže  i mnoštvo kafića najbolji su dokaz.

Mesta i znamenitosi koje morate obići na Kritu su Knosos, Paistos, Arkadi manastir, zamak Frango, Gortis ali i klisure Krita Samarija i Imbros ali i mnoge druge.
Na kraju, ne brinite, koje god mesto da izaberete na Kritu, nećete porgešiti. Ko je kročio na Krit jednom, vratio mu se ponovo.

Gde odsesti za vreme letovanja na Kritu je večita dilema… Veličina ostrva i ponekad višak informacija dovodi do konfuzije. Mesta za letovanje na Kritu koja preporučujemo su: Hanja, Retimno, Iraklion, Misiria, Platanjas, Agia Marina, Agios Nikolaos, Georgiopouli ali i mnoga druga diskretnija mesta. Krit je zaista veliko ostrvo puno izbora.

Do Krita je najbolje putovati avionom. Tokom sezone postoje direktni čarter letovi na 10/11 ili 14 noći. Na raspolaganju su vam brojni aranžmani, a ukoliko želite da se otisnete u svojoj režiji, preko agencija možete rezervisati samo hotel ili drugu neophodnu uslugu. Ovde vam nude i veliki izbor putnog zdravstvenog osiguranja koje je ove godine važnije nego ikad. 

Saveti za odabrir smeštaja

Jedan od fantastičnih saveta je da nakon pretrage smeštaja na sajtu booking.com pozovite agenciju ili pošaljete upit da vam da ponudu za isti smeštaj u istom terminu i pod istim uslovima. Cena može biti značajno niža nego na booking.com-u ili drugim pretraživačima.

“Društvene mreže, tabloidi i informacije iz “druge” ruke uzrok su potpune zbunjenosti putnika kada su u pitanju turističke destinacije i bezbednost putovanja”. Naš je savet da se konsultujete sa agentom turističke agencije koji će vam dati sve pravovremene i detaljne informacije u vezi putovanja”. Posebno kada je sezona u jeku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *