Automobilom po Srbiji – nekoliko saveta za nezaboravno putovanje na domaćem terenu

Pandemija nas je sve iznenadila i u velikoj meri ograničila našu slobodu kretanja i moguće aktivnosti, a čini se da su ovo posebno osetili svi ljubitelji putovanja.

U početku je možda i bilo moguće strpiti se. Međutim, kako situacija ne jenjava, mnogi strastveni putnici stavili su putovanje u inostranstvo i na egzotične destinacije na pauzu i posvetili se otkrivanju znamenitosti sopstvene zemlje.

Tako je u poslednjem periodu postalo vrlo popularno umesto u inostranstvo putovati po Srbiji, bilo to autobusom, vozom ili sopstvenim automobilom. Zahvaljujući tome, mnogi su počeli da se bolje upoznaju sa znamenitostima svoje zemlje i da otkrivaju njene lepote.

Ukoliko vam ideja putovanja po Srbiji automobilom zvuči primamljivo, nastavite sa čitanjem jer smo u narednim redovima za vas pripremili nekoliko saveta kako da organizujete nezaboravno putovanje automobilom po Srbiji.

Dobro se pripremite pre polaska na put – dobra priprema je pola posla!

Pre svakog putovanja neophodna je dobra priprema, koja pre svega uključuje pakovanje svega što vam je potrebno, ali i upoznavanje sa destinacijom na koju idete i mogućim aktivnostima kojima se na njoj možete baviti.

Međutim, ukoliko putujete sopstvenim automobilom, prva stavka na spisku pripreme za putovanje mora biti priprema vašeg automobila. Putovanje automobilom poštedeće vas obaveze bukiranja avionskih karata, ali sa osobom povlači još jednu obavezu, a to je poseta automehaničaru.

Zamislite da ste se bez prethodne pripreme bezbrižno uputili na putovanje sa juga na sever zemlje. Tek što ste krenuli, kad ono vaš automobil otkaže saradnju između dva sela u blizini Niša. Vi ne znate šta je sa vašim automobilom, niti kako da popravite kvar. Tada bi vas mogla spasiti jedino služba za prevoz vozila u slučaju kvara u Nišu.

Kako biste izbegli ovakav i druge slične scenarije, u narednim redovima proći ćemo kroz nekoliko bitnih koraka prilikom pripreme za putovanje.

Pravac kod automehaničara i proverite ispravnost svog vozila

Prvo i osnovno što treba da uradite ako planirate putovanje automobilom jeste provera ispravnosti vašeg vozila. Ukoliko je sa vašim vozilom sve u redu i ono funkcioniše kako treba, možete biti sigurni da postoje vrlo male verovatnoće da će vas zadesiti neki kvar na putu.

Dovoljna je rutinska provera stanja vašeg automobila, kao što je provera nivoa tečnosti i ulja, pritiska u gumama, svetla, akumulatora i ispravnosti kočnica. Pobrinite se da automehaničar odradi sve neophodne provere, a ukoliko se dovoljno razumete, možete ih uraditi i sami.

Spakujte sve što vam je neophodno

Sledeća stavka na listi pripreme za putovanje automobilom jeste da se pobrinete da ste spakovali sve što vam je potrebno. Osim svih “standardnih” stvari za putovanje koje će vam biti neophodne tokom putovanja i kada pristignete na destinaciju, kao što su novac, odeća i higijena, ovoga puta porazmislite o specifičnim stvarima potrebnim upravo za putovanje kolima.

Pre svega, opremite svoj auto neophodnom opremom za pomoć na putu kao što su rezervna guma, kablovi za startovanje motora, reflektujući prsluk, prva pomoć i ostala neophodna oprema.

Osim opreme za auto, ponesite stvari koje će vam putovanje automobilom učiniti udobnijim, kao što su jastuci ili neko ćebe. Takođe, za pauzu za odmor od putovanja spremite razonodu za sve koji putuju automobilom, ali i razonodu za suvozača i ostale putnike kako biste sebi prekratili putovanje od jedne destinacije do druge. To mogu biti društvene igre, časopisi ili neka knjiga.

Sledeća na spisku prtljaga jeste hrana za put. Ponesite hranu koja može izdržati put i koja se lako konzumira. To mogu biti različiti sendviči i grickalice, a ostalo možete kupiti i usput. I naravno – puno vode! Hidratacija je tokom putovanja ključna.

Unapred se upoznajte sa znamenitostima i mogućim aktivnostima tokom putovanja

Iako bi mnogi izjavili da su najbolja putovanja bila ona spontana i totalno neisplanirana, verujemo da ćete se složiti da je ipak dobro bar malo se upoznati sa destinacijom na koju idete i njenim znamenitostima i aktivnostima. Sigurno ne želite da se desi da nešto ne vidite ili ne iskusite jer niste ni znali da postoji!

Zato, ukoliko planirate putovanje automobilom po Srbiji, istražite koja su to mesta u Srbiji koja morate posetiti i isplanirajte rutu tako da ih sve obiđete. Što više toga vidite i isprobate, to će vaše putovanje biti zanimljivije zabavnije.

Kada spomenemo putovanje, svi odmah mislimo na inostranstvo i egzotične destinacije. Činjenica je da je većina nas navikla da putuje van granica svoje zemlje, i to je prosto postalo standardno putovanje.

Međutim, neverovatne prirodne lepote i zanimljivih atrakcija ima pregršt i u okvirima naše zemlje. Zato, ukoliko niste, počnite da planirate jedan odmor i po Srbiji.

Mi se nadamo da smo vam našim savetima približili ideju putovanja automobilom po Srbiji, a u koliko ste ovako nešto i sami već planirali, nadamo se da smo vam olakšali pripremu za put.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *