Milano, kao jedan od centralnih tačaka Lombardije, umnogome se razlikuje od Rima i još više od juga zemlje, kako po ponašanju, kulturi, dijalektu, tako i po omiljenim jelima koje morate probati kada se nalazite u ovoj Meditaranskoj zemlji.
Pasta se kao takva naravno jede i Milanu, ali ne preovladava toliko kao u drugim delovima Apeninskog poluostrva. U “gradu mode” takođe nisu toliko dostupni sveži morski plodovi kao na jugu Italije, a zaključak je da je za Milano karakteristična malo teža hrana, sa više soseva, preliva, mesa, pirinča i pečurki, pa bi se prema tome sigurno svidela većini naših Nišlija.
Zato smo u nastavku pripremili odgovor na pitanje koji su to omiljeni specijaliteti koje Nišlilije moraju probati tokom posete ovom gradu i tokom pauza od šetnje i obilazaka!
Risotto alla Milanese – rižoto na milanski način
Risotto alla Milanese je najprepoznatljivije jelo Milana, poznato po svojoj zlatno-žutoj boji koju duguje šafranu, začinu koji je nekada bio simbol luksuza.
U kulinarskoj tradiciji severne Italije, posebno Milana, ovo jelo ima posebno mesto. Legenda kaže da je nastalo 1574. godine kada je slikar Valerio della Fiandra, koji je radio na oslikavanju vitraža katedrale Duomo, u šali dodao šafran u pirinač na svadbi svoje ćerke, budući da je i mladoženja bio slikar, poznat pod nadimkom Zafferano. Rezultat te šale bio je recept koji će ući u istoriju.
Osnovu čini arborio pirinač, kuvan u pilećem bujonu uz dodatak belog vina, luka, maslinovog ulja i naribanog parmezana. Šafran jelu daje ne samo boju, već i suptilnu slatkastu i zemljanu aromu. Iako se često služi uz ossobuco, risotto alla Milanese je sjajan i kao samostalan obrok, posebno kada želite da uživate u njegovom finom ukusu i kremastoj teksturi. Tajna uspeha?
Strpljenje, postepeno dodavanje toplog bujona i nežno mešanje.
Mondeghili su omiljene milanske ćufte
Mondeghili su milanska verzija poznatih italijanskih ćufti (polpette), ali sa duboko ukorenjenim istorijskim i kulturnim nasleđem. Ove ćufte vode poreklo iz vremena španske vladavine nad Milanom u 16. veku, kada su albondigas, španske pržene ćufte, pronašle svoj put do lombardijske kuhinje. Iako su tada bile jednostavno jelo od ostataka, danas su Mondeghili sinonim za autentični milanski specijalitet.
Pripremaju se od ostataka kuvanog ili pečenog goveđeg mesa, obogaćenih mortadelom, kobasicama ili čak jetrom, u kombinaciji sa starim hlebom natopljenim u mleku, jajima, parmezanom (ili Grana Padanom), začinima i svežim peršunom. Formiraju se u blago izdužene kuglice, uvaljaju u brašno, umućena jaja i prezle, a zatim se prže na mešavini putera i klarifikovanog putera, što im daje savršenu hrskavu koricu i sočnu, mekanu unutrašnjost.
Mondeghili su više od običnog načina za iskorišćavanje ostataka hrane, oni su dokaz da čak i najskromniji sastojci, uz malo truda i ljubavi, mogu postati deo gastronomske baštine jednog grada.
Minestrone alla Milanese – supa Milana za sve sezone

Minestrone alla Milanese je varivo bogato povrćem, koje se u Milanu priprema sa specifičnim lokalnim pečatom. Iako poreklo minestrone supe mnogi vezuju za Liguriju ili Pijemont, milanska verzija ima svoje prepoznatljive osobine koje je izdvajaju od ostalih regionalnih varijacija. Umesto testenine, karakteristično se koristi pirinač – najčešće arborio ili carnaroli, koji se dodaje pri kraju kuvanja kako bi supa dobila gustu i kremastu teksturu.
Ova supa se priprema sezonski, pa se sastojci menjaju u zavisnosti od godišnjeg doba. Zimi je bogatija i toplija, dok je leti laganija i može se služiti i mlaka.
Tipični sastojci uključuju kupus, šargarepu, tikvice, krompir, celer, boraniju, grašak i pasulj, a sve to se kombinuje sa bujonom, začinskim biljem, komadićima pančete i tajnim sastojkom italijanske kuhinje, korom parmezana. Upravo ova kora, kada se kuva u supi, daje dubinu i složenost ukusa koju je teško zameniti.
Minestrone alla Milanese je jednostavan, ali bogat obrok, koji greje i telo i dušu – pravi primer tradicionalne milanske kuhinje. Obavezno ga probajte kada budete putovali u Milano!
Cassoeula – zimski milanski gulaš od kupusa i svinjetine
Cassoeula je snažno, rustično jelo koje se vekovima sprema u Milanu i širem području Lombardije, idealno za hladne zimske dane.
Ovaj bogat gulaš pravi se od kupusa i raznih delova svinjetine, uključujući kobasice, svinjsku kožu, rebra, a u tradicionalnoj varijanti i manje atraktivne delove kao što su uši, papci i rep.
Poreklo jela je obavijeno dvema zanimljivim pričama: prema jednoj, Cassoeula se pripremala 17. januara, na dan svetog Antona pustinjaka, kada bi se završavala sezona klanja svinja i koristili poslednji sveži delovi mesa. Druga legenda kaže da je tokom španske okupacije u 16. veku jedan vojni oficir naučio svoju milansku ljubavnicu, kuvaricu u plemićkoj kući, kako da pripremi ovo jelo.
Ključan sastojak je zimski kupus, koji se koristi tek nakon prvog mraza, a tada postaje mekši i slađi. Cassoeula se najčešće služi uz toplu, kremastu palentu i čašu punog crnog vina. Ovo jelo ne nudi samo bogatstvo ukusa, već i toplinu i tradiciju na tanjiru.
Ovo su bili neki od omiljenih milanskih specijaliteta u kojima će Nišlije definitivno uživati, zbog čarobnog spoja ukusa koji u kombinaciji daju savršenstvo. Obavezno ih isprobajte kada budete u “gradu mode”!